Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Violinistka Živa Ciglenečki in kitarist Damián Cazeneuve za zaključek šmarskega občinskega praznika (video)


Sredi minulega tedna je v cerkvi sv. Roka nad Šmarjem potekal koncert priznane slovenske violinistke in domačinke Žive Ciglenečki ter argentinskega kitarista Damiána Cazeneuve. Koncert, ki je zapolnil vsa sedišča v cerkvi je bil zadnji dogodek v nizu letošnjih prireditev v okviru praznika občine Šmarje pri Jelšah.

Zanimiv program glasbenega dueta je obsegal kar pet znanih skladateljev: Maria Giuliania, Alojza Srebotnjaka, Agustina Barriosa, Franza Schuberta in Julesa Masseneta. V pozdravnem nagovoru je župan občine Šmarje pri Jelšah Jože Čakš izrazil navdušenje in veselje, da koncert, ki je zaključna prireditev v okviru občinskega praznika, poleg argentinskega kitarista izvaja domačinka, ki bo s koncertom zagotovo pustila pečat kraju Šmarje pri Jelšah. 

Po nagovoru sta glasbenika na prostoru, ki je sicer namenjen za oltar, prisotne z violino in kitaro za debelo uro “popeljala” v pravljični svet glasbe, k čemur je zagotovo pripomogel mogočni prostor izvajanja. Sicer pa je Živa Ciglenečki dobitnica številnih nagrad na mednarodnih in državnih tekmovanjih, violino se je pričela učiti pri enajstih letih, nato je nadaljevala šolanje pri prof. Arminu Sešku (KGBL) v Ljubljani, ter diplomirala v začetku 2008 na Univerzi Mozarteum Salzburg v mojstrskem razredu prof. Igorja Ozima. Trenutno obiskuje magistrski študij violine na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu pri prof. Idi Bieler ter študij komorne glasbe pri prof. Chia Chou.

Kot solistka in kot komorna glasbenica koncertira doma in v tujini; že drugo leto zapored je solistično in kot članica kvarteta nastopila v Brahmsovi dvorani Musikvereina na zaključnem koncertu glasbenega foruma, ki so ga vodili Dunajski filharmoniki. Kot solistka z orkestrom je izvedla Mendelssohnov koncert v e- molu z orkestrom “Consolat de Mar” v Benaguasilu, v Španiji, med pomembnejše nastope pa uvršča tudi Sarasatejevo Navarro v Carlowu na Irskem s spremljavo Godalnega orkestra “Arseia”, Bachov Koncert za dve violini v d-molu s Celjskim Godalnim orkestrom ter izvedbo 1.stavka Paganinijevega koncerta v D-duru z orkestrom Konzervatorija za glasbo in balet Ljubljana v dvorani Slovenske Filharmonije.

Duo Živa Ciglenečki in Damián Cazeneueve
Duo Živa Ciglenečki in Damián Cazeneueve

Kitarist Damián Cazeneuve se je rodil se je v mestu Neuquén v Argentini. Z učenjem kitare je začel s profesorjem Hugom Berbelom. Že pri 12 letih starosti se je predstavil na različnih mednarodnih odrih. Glasbeno kariero nadaljuje na Državnem konzervatoriju v Buenos Airesu, pod mentorstvom prof. Graciele Pomponio, kjer z odliko diplomira. Udeležil se je veliko mojstrskih tečajev z uglednimi mojstri ter veliko koncertiral v Braziliji, Mehiki, Urugvaju, Italiji in na Portugalskem. Leta 2003 se preseli v Salzburg, kjer je nadaljeval študij na prestižni univerzi Mozarteum pod mentorstvom profesorice Isabel Siewers. V tem obdobju se je predstavil na številnih odrih v Salzburgu, Innsbrucku in na Dunaju. Po vrnitvi v domovino je vodil razne mojstrske tečaje in sodeloval kot član žirije na tekmovanjih. Zaradi ljubezni do komorne glasbe je član mnogih komornih skupin. Do sedaj je izdal tri zgoščenke.

Duo Ciglenečki-Cazeneuve deluje od leta 2004, ko sta mlada glasbenika začela delovati na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Umetniška pot ju je vodila po nastopih v Avstriji, Italiji in Sloveniji, naslednje leto pa ju čaka tudi gostovanje v Argentini.

Vabljeni, da v spodnjem video prispevku prisluhnete skladbi, ki sta jo zaigrala Živa in Damián.

 
v/t/f: Egon Horvat