Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Večer pod češnjo z Ivanom Sivcem (video)


Sredi junija je na upravi Kozjanskega parka v Podsredi potekal že tradicionalno dobro obiskan večer pod češnjo, ki ga je vodil Marjan Marinšek. Tokratni gost je bil publicist, popotnik in eden najbolj branih slovenskih pisateljev Ivan Sivec. Slednji je predstavil roman Kneginja Ema (Sveta Ema), tretji del Sage o Karantaniji.

Topel poznopomladanski večer pod češnjo je bil posebej mamljiv za krajane Podsrede, saj se je predstavitve knjige zopet udeležilo veliko število krajanov. Po uvodnem nagovoru Marjana Marinška je besedo dobil Ivan Sivec, rojen 1949 v Mostah pri Komendi, ki živi in ustvarja v Mengšu. Do sedaj je napisal 109 knjig, od tega 40 za mladino in 69 za odrasle. Poznan je tudi po več sto napisanih pravljicah in bajkah in po več kot 2000 besedilih za glasbo. Njegova dela so bila podlaga za številne radijske igre in drame.

Glavni akterji večera po češnjo
Glavni akterji večera po češnjo

V Podsredo je prišel z namenom predstaviti knjigo o Kneginji Emi. Roman o odpuščanju in ljubezni je tretji del Sage o Karantaniji, katerega prvi dve sta Kralj Samo in Cesar Arnulf. Seveda je Sivec poudaril, da je za boljše razumevanje romana o kneginji Emi potrebno prebrati prva dva dela trilogije.

O romanu je prof. Helga Glušič Krisper napisala naslednje: “Roman prikazuje razgibano mladostno življenje hčerke Eme iz rodbine Breško-Selških grofov, imenovane tudi Eme Krške oziroma Eme Pilštajnske, rojene v osrčju Velike Karantanije, močno povezane tudi z gradom Pilštajn ob Sotli, pa tudi njeno odraščanje pri bavarski grofici Kunigundi, poroka z Viljemom II. iz Brež, srečno življenje enega najbogatejših parov XI. stoletja, nesrečno smrt njunih sinov ter navidezni zahrbtni umor Eminega moža. Pripoved sledi dvema tokovoma: na eni strani prikazuje osebno srečo, pa tudi ljubezenski trikotnik, kmalu zatem pa nedojemljivo osebno tragedijo, po drugi pa navadnemu smrtniku komaj razumljivo predanost lastnemu narodu in splošni dobrobiti naše nekdanje skupnosti. Roman je napisan kot izpoved življenjske zgodbe izredno nadarjene in tenkočutne grofovske hčerke svojemu skrivnostnemu spovedniku, ki je prvi zaslutil, da gre pravzaprav za sveto ženo.”

Ivan Sivec, na citrah Mira Slemenšek in Marjan Marinšek, pevki in predaja darila Hrvoja Tea Oršaniča Ivanu Sivcu
Ivan Sivec, na citrah Mira Slemenšek in Marjan Marinšek, pevki in predaja darila Hrvoja Tea Oršaniča Ivanu Sivcu

Večer pod češnjo so kulturno popestrili Martina Zapušek-sopran, Mira Slemenšek-alt in Marjan Marinšek na citrah, ki so skupaj zapeli in zaigrali nekaj pesmi. Po predstavitvi knjige je sledilo druženje ob prigrizku, ki ga je pripravil kolektiv Kozjanskega parka, manjkale pa niso niti češnje. Vabljeni k ogledu spodnjega video prispevka iz predstavitve romana Kneginja Ema. Zaradi obsežne predstavitve romana smo v prispevek vključili le tretji del, ki govori o Emi.

Ivan Sivec je med predstavitvijo romana poudaril, da imamo Slovenci izredno bogato zgodovino. Vendar smo plašni, vedno malce v ozadju, manjka nam samozavesti. V svojih knjigah ravno zato skuša izpostavljati slovenske korenine. Za večjo samozavest in pogum stopiti nekoliko bolj v ospredje.

 
v/t/f: Egon Horvat