Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Steklarska delavnica 2011: ko steklarski mojstri prisluhnejo likovnim ustvarjalcem (video)


V začetku tedna je v Anini galeriji v Rogaški Slatini potekala otvoritev razstave z naslovom “Pripovedi v steklu”. Gre za posebno razstavo, kjer so znanje in veščine združili likovni ustvarjalci in steklarski mojstri Steklarne Rogaška ter na ogled postavili vrhunske izdelke. Polna galerija obiskovalcev je dokaz, da je zanimanje za tovrstne razstave resnično veliko.

Razstava, katere eksponenti so nastali po zamislih likovnih ustvarjalcev Erne Ferjanič, Dušana Fišerja, Metke Kavčič, Alojza Konec, Zorana Ogrinca in Žarka Vrezca, izdelali pa so jih steklarski mojstri, je popolnoma svojevrstna. Erna Ferjanič, ki je bila poleg Steklarne Rogaška soorganizatorka delavnice, je na otvoritvi dejala, da so se ji z odprtjem te razstave končno uresničile skrite želje, ki so jo spremljale domala vse življenje. Predstavila je delo delavnice, kjer so ustvarjalce spremljali razni izzivi, saj so že same ideje in skice, ki so jih steklarskim mojstrom posredovali likovniki, svojevrsten izziv za poznavalce stekla. Slednji so ponudili vse svoje znanje in izkušnje, česar rezultat so skupni stekleni izdelki.

Erna Ferjanič, mag. Kaludija Redenšek in Judita Vrečar, Kristina Prah, Ermin Tkalec
Erna Ferjanič, mag. Kaludija Redenšek in Judita Vrečar, Kristina Prah, Ermin Tkalec

Ob tem je potrebno poudariti, da je mnogo idej ostalo neizvedljivih, mnoge skice so bile za steklarje neuporabne, pri izdelavi seveda ni šlo brez prilagajanja in kompromisov. Vse to priča o odprtosti Steklarne in vodstvu le-te za zunanje pobude. Erna Ferjanič je posebej izpostavila in se zahvalila predstavnici Steklarne za stike z javnostmi Juditi Vrečar, ki je omogočila uresničitev projekta, tehnologu Janezu Prahu, ki je sodelovanje usklajeval, oblikovalki Ivani Potočnik, ki je skrbela za skice, po katerih so mojstri izdelovali in oblikovali steklo.

Na otvoritvi je spregovoril tudi likovni kritik Mario Berdič, ki je vsakega izmed šestih umetnikov predstavil in njihova dela umestil in likovno-kritično ovrednotil. Za glasbeni program sta poskrbela vokalistka Kristina Prah in pianist Ermin Tkalec.

Vabljeni k ogledu spodnjega video prispevka, kjer smo posneli nekaj steklenih mojstrovin, ki bodo na ogled v Anini galeriji vse do 16. julija. 

 
v/t/f: Egon Horvat