Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Franci Černelč in Miriam Kosec postavila na ogled steklene mojstrovine (video)


Na gradu Podsreda sta v začetku tedna steklene mojstrovine na ogled postavila Franci Černelč in Miriam Kosec. Odprtje razstave so pospremili številni udeleženci, ki so si z zanimanjem ogledali mojstrska dela. Franci Černelč se je pri ustvarjanju naslanjal predvsem na prepovedano ljubezen Friderika II. Celjskega in njegove Veronike Deseniške, Miriam Kosec pa izdeluje nakit mehkih linij in barvitih površin.

Na otvoritvi 2. letošnje razstave Ars Vitraria – steklene mojstrovine članov Društva steklarjev Slovenija, ki jo je vodila Nataša Ferlinc Krašovic, je ob odsotnosti direktorja KP Tea Hrvoja Oršeniča prisotne v imenu Kozjanskega parka pozdravila Lucija Zorenč, vodja kulturne dejavnosti v KP.

Miriam Kosec (levo) in Franci Černelč (desno)
Miriam Kosec (levo) in Franci Černelč (desno)

Po kratki predstavitvi razstavljavcev je Jože Rataj, predsednik Društva steklarjev Slovenije in kustos Pokrajinskega muzeja Celje, predstavil razstavo. Izrazil je navdušenje nad projektom “Ars Vitraria”, ki se je po njegovih besedah že prijel v tem prostoru, še posebej na najbolj grajskem med gradovi na Slovenskem, na gradu Podsreda. Omenil je dolgo tradicijo stekla na Kozjanskem, ki je skozi vso zgodovino doživljala vzpone in padce. Slednje je primerjal s Feniksom, mitološkim ptičem okrevanja, ki se vsakih 500 let dvigne iz pepela in se dvigne proti soncu. Vabljeni k ogledu celotne predstavitve Jožeta Rataja, kar si lahko ogledate v enem spodnjih video prispevkov.

Nataša Ferlinc Krašovic, Lucija Zorenč, Jože Rataj in nastopajoči
Nataša Ferlinc Krašovic, Lucija Zorenč, Jože Rataj in nastopajoči

Na otvoritvi pa so za glasbeno-kulturni program poskrbeli udeleženci seminarja za klarinet, ki je ravno te dni potekal na gradu Podsreda, na klavirju jih je spremljala pianistka Andreja Markun

Mojstrovine Francija Černelča in Miriam Kosec
Mojstrovine Francija Černelča in Miriam Kosec

Razstavo si lahko na gradu Podsreda ogledate vse do 30. septembra. Vabljeni k ogledu spodnjih video posnetkov, kjer smo za vas v prvem posneli izdelke, ki sta jih na ogled postavila mojstra, v drugem pa predstavitev razstave s strani Jožeta Rataja.

 
 
v/t/f: Egon Horvat