Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Srednjeveški dan na gradu Podsreda (foto in video)


Prva junijska nedelja je na gradu Podsreda, na enem najlepših romanskih gradov pri nas, minila v znamenju srednjeveškega dneva, ki ga je vodstvo Kozjanskega parka pripravilo v sklopu praznovanja 30-letnice parka. Napolnjeno grajsko dvorišče je že ob samem pričetku pričalo, da bo ob ugodnih vremenskih razmerah zanimiv in enkratni dogodek mnogim ostal v lepem spominu.

Obiskovalci smo uživali v bogatem programu, ki so ga ob zaposlenih v Kozjanskem parku oblikovali Srednjeveška skupina Celjani, KUD Galiarda in Teater Cizamo. Videli smo lahko srednjeveški tabor, nakupovali na srednjeveški tržnici z rokodelci in trgovci, si dali izpisati pomembne listine pri grajskem pisarju, videli srednjeveško obdelovanje stekla, orožarno, peke, lončarje in še mnoge druge obrti.

Srednjeveška tržnica je ponujala izdelke raznih obrtnikov in trgovcev
Srednjeveška tržnica je ponujala izdelke raznih obrtnikov in trgovcev

Ves čas smo se srečevali z grajsko gospodo, vitezi in mečevalci, ki so se sicer zadrževali v viteškem taboru, od koder je ves čas prijetno dišalo po dobrotah, ki smo jih lahko okusili tudi mi. Sicer pa je za pijačo in jedačo bilo dobro poskrbljeno, saj so gostinci ponujali pravo grajsko kosilo (piščančja bedrca, pečena svinjska rebrca, zeljne krpice in mlince) oz. grajsko enolončnico.

Srednjeveški potepuhi in reveži so prosjačili mimoidoče
Srednjeveški potepuhi in reveži so prosjačili mimoidoče

Priče smo bili tudi tudi prikazu srednjeveških plesov v izvedbi KUD Galiarda in Teatra Cizamo, kar si lahko ogledate v enem spodnjih video prispevkov. Seveda pa ne smemo pozabiti na srednjeveške pevce, glumače in bruhalce ognja, potepuhe in reveže, ki so prosjačili mimoidoče. Obiskovalci smo se lahko udeležili srednjeveških iger, med katerimi je izstopalo lokostrelstvo, poskrbljeno je bilo tudi za najmlajše. Na grajskem dvorišču so lahko jahali konje, si odpočili na srednjeveškem senu, hodili s hoduljami, igrali “srednjeveški hokej” in še marsikaj drugega, kar je ponujal otroški poligon. 

Zlato jabolko je pripadlo najboljšemu lokostrelcu
Zlato jabolko je pripadlo najboljšemu lokostrelcu

Osrednji dogodek je bil lokostrelski turnir za Zlato jabolko in uprizorjena legenda o znamenitem celjskem grofu Frideriku in njegovi neizpeti ljubezni Veroniki. Vabimo vas k ogledu galerije fotografij (klik!) in spodnjih video prispevkov, kjer smo strnili utrinke srednjeveškega dneva in za izjavo prosili graščaka, sicer direktorja Kozjanskega parka Hrvoja T. Oršaniča, ki se je naši prošnji z veseljem odzval.

 
 
v/t/f: Egon Horvat