Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šaljive kmečke igre na Sladki Gori (foto in video)


Ljudje dobre volje, željni zabave, so se minulo nedeljo zbrali pred gasilskim domom na Sladki Gori, kjer so potekale šaljive kmečke igre v organizaciji Turističnega društva Skriti Biser, v sodelovanju s ŠD Sladka Gora, GD Sladka Gora in KS Sladka Gora. Osem ekip se je pomerilo v petih igrah, s katerimi so na šaljivi način prikazali kmečka opravila.

Ekipe Lemberga, Sladke Gore, Polžanske Gorce, Jerovske vasi in Belega potoka, Pijovcev, Nove vasi, Dolge Gore in Polžanske vasi so se pomerile v sajenju krompirja, molži krave, žaganju hloda, zabijanju žebljev in prenašanju jabolk. Vsaka ekipa je bila sestavljena iz šestih oseb, štirim moškim sta se pridružili po dve ženski. Pravila so velevala, da so vsi tekmovalci morali biti iz vasi, ki so jo zastopali, oziroma so nekoč tam živeli. Vodja ekipe je skrbel, da so bile ekipe ob žvižgu sodnika pripravljene za tekmovanje, v nasprotnem primeru so ostali brez točk.

Vsaka ekipa je imela jokerja, ki so ga izdelali sami in so ga lahko unovčili pred igro, za kar so dobili dvojne točke. Morebitna nesoglasja so reševali sodniki, ki so imeli pri odločitvah zadnjo besedo. Zmaga v posamezni tekmovalni panogi je štela 25 točk, drugo mesto 20, tretje 15, četrto 14, peto 13, šesto 12, sedmo 11 in osmo 10 točk. Tekmovalci treh najboljših ekip so dobili medalje, najboljša ekipa pa je prejela tudi prehodni pokal.

Mnogi so v šaljivih igrah uživali tudi kot gledalci
Mnogi so v šaljivih igrah uživali tudi kot gledalci

V igri sajenje krompirja so tekmovali štirje tekmovalci iz vsake ekipe, dva moška in dve ženski. Vsak tekmovalec se je moral 5x zavrteti s čelom pritisnjenim na palico. Po pisku je prvi tekmovalec postavil štiri obroče na določena mesta in se vrnil na cilj. Ko je prečkal črto, je naslednji tekmovalec postavil v vsak obroč 2 krompirja, nato je naslednji tekmovalec z vedrom zalil krompir v vsakem obroču, četrti tekmovalec je pobral krompir in se vrnil na cilj. Najhitrejša ekipa si je prislužila največ točk.

V igri molža krave so tekmovali trije tekmovalci iz vsake ekipe, dva moška in ena ženska. Moška sta držala vedro s seski, ženska je dojenko podstavila pod seske in molzla. Po dveh minutah molže je zmagala ekipa, ki je namolzla največjo količino.

V igri zabijanje žebljev je tekmovalo vseh šest tekmovalcev iz vsake ekipe. Vsak izmed tekmovalcev je moral zabiti žebelj v klado in predati kladivo naslednjemu tekmovalcu iz svoje ekipe. Zmagala je ekipa, ki je v najkrajšem času zabila vseh šest žebljev.

V igri žaganje hloda so moči in spretnost dokazovali po štirje tekmovalci iz vsake ekipe, dva moška in dve ženski. Slednji sta držali hlod na kozah, moška sta žagala s staro ročno žago. Meril se čas do odžaganega dela hloda. Vsaka ekipa si je žago priskrbela sama.

In hlod je odžagan
In hlod je odžagan

Zadnja igra je bila prenašanje jabolk, kjer sta sodelovala moški in ženska iz vsake ekipe. Oba tekmovalca sta imela roke pritrjene na hrbtu, na eni strani je bilo vedro z vodo, v katerem so bila jabolka, na drugi strani pa prazno vedro. Moški je moral z usti prijeti jabolko, jo predati sotekmovalki v usta, ona pa je tekla z jabolkom do vedra in jo spustila vanj. Zmagovalec te igre je bila ekipa, ki je v treh minutah prenesla največje število jabolk.

Lokalni Krpani pri vleki traktorja
Lokalni Krpani pri vleki traktorja

Najbolje se je izkazala ekipa Sladke Gore, ki je prejela prehodni pokal, drugo mesto je osvojila ekipa Lemberga, tretje Polžanska Gorca, sledile pa so ekipe Polžanska vas, Nova vas, Jerovska vas in Beli potok, Pijovci in Dolga Gora.

Dobro obiskan dogodek so popestrili tudi z vleko traktorja, kjer so lahko nastopile mešane ekipe in igra ni štela za točke, kar si lahko ogledate v spodnjem video prispevku. Organizator je poskrbel tudi za prašičjo stavo, kjer so stavci ugibali skupno težo prašička in zaboja, nagrada pa je bila jasno – prašiček z zabojnikom. Stavo je dobil Silvo Vodušek, ki je napovedal 106.40 kg, izmerjena teža pa je bila “okroglih” 106 kg. Vabljeni k ogledu galerije fotografij (klik!), ki smo jih posneli na dogodku.

 
v/t/f: Egon Horvat