Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

S proračunskih sej Občinskega sveta Občine Šentjur: Dobili bomo»hudomušni« Kulturni center


Aprilska in majska seja OS sta bili posvečeni obravnavi proračuna za leti 2011 in 2012 in sta skupaj trajali polnih 10 ur. Kar je spodbudno, kajti proračun je tako obsežna materija, da jo večina svetnikov običajno kar »miže požre«, tokrat pa smo v prvi obravnavi poslušali kar nekaj vsebinskih razprav. Še posebej so izstopale novopečene svetnice SDS. Sicer prva obravnava ni nikoli dramatična, toda že po prvi obravnavi je bilo očitno, da s sprejemom proračuna ne bo težav. SDS ga je sicer sprva soglasno zavrnila, ko pa je šlo zares, ga je enako soglasno podprla.


Občina naenkrat ni več prezadolžena

Iz uvodnega nastopa župana Marka Diacija smo razbrali, da so prihodki proračuna 2011 načrtovani 6 % višje od lani realiziranih in približno za isti odstotek nižje od lani načrtovanih. Skupaj naj bi se nabralo 19,3 milijona €, od tega nam bodo 14,3 milijonov prinesli različni davki, takse in drugi nedavčni prihodki, 4,0 milijona nam bosta »podarili« mati država in mačeha EU za »svoje« projekte, le 0,9 milijona bomo spravili skupaj sami s prodajo zemljišč in osnovnih sredstev. Odhodki naj bi znašali 20,1 milijona €, proračunski primanjkljaj bomo pokrili z novim zadolževanjem v višini 1,3 milijona €. Za katere namene konkretno se bo Občina dodatno zadolžila, ni možno razbrati, verjetno pa za sofinanciranje državnih EU projektov (Industrijska cona jug, Dobrina, vrtec v Hruševcu, igrišče na Planini …), za pokrivanje t. i. predobremenitev, reševanje likvidnostnih težav (tudi LUŠ in RAK), za obresti in vračila kreditov. Za slednje bo letos šlo 550.000 €. Za ilustracijo – to je okrog 60 novih avtomobilov clio. Kot smo slišali v razpravi od tistih, ki so v preteklosti imeli največ povedati o prezadolženosti Občine (Polnar, Diaci), novo zadolževanje sedaj ni več sporno, kajti kreditni potenciali občine naj bi bili še vedno v odlični kondiciji.

Občinska uprava in stranke naprej, ceste nazaj!

Pri proračunskih odhodkih bom opozoril le na bolj izstopajoče postavke. Stranke si bodo odrezale kakšnih 10 % več kot lani, pri čemer je župan za svojo GOŠ »zmanipuliral« dodatnih 4.000 €. Za plače občinske uprave je predvidenih 3,5 % več kot lani. Za lokalne ceste bo 15 % manj denarja, za modernizacijo 30 % manj, za investicijsko vzdrževanje cest pa celo okrog 60 % manj. Za komunalno dejavnost bo za 300 % več denarja, v glavnem menda za urejanje industrijske cone jug. Kultura ima indeks 130. Kulturni center Šentjur (KCŠ) je več ali manj pozabljen, denar za izgradnjo t. i. vaških jeder (510.000 €) bo šel v Dobrino, obnavljali bomo Center kulture Gustav (stara knjižnica oziroma Svetinova hiša), zaenkrat s 105.000 €, do konca mandata pa celo s 400.000 €. Šport ostaja na svojih številkah, »blagopokojna« Športna zveza presenetljivo dobi dodatno infuzijo v višini 5.000 €, veliko pa se bo vlagalo v igrišče na Planini (400.000 €). Enako kot KCŠ se v svetlo prihodnost pomika tudi izgradnja večnamenske športne dvorane pri ŠCŠ. Občinski stroški otroškega varstva so iz leta v leto bolj grozljivi: oskrbnine 2,3 milijona, izgradnja vrtca v Hruševcu v prihodnjih dveh letih 1,3 milijona €. Za šolske prevoze bo šlo 603.000 € (indeks 110). Socialni stroški gredo navzgor z indeksom 131 (1,4 milijona €).

Odbori in komisije v prazno, svetniki bolj zavzeto

Vsa delovna telesa OS, odbori in komisije, so svoje »plodno« delo zaključili s pričakovano lakonično frazo, da je predlog proračuna primeren za obravnavo. Torej niso naredili ničesar, nekatere obrobne pripombe pa so le pokazale, da se je na njihovih sestankih tu in tam le zaiskrilo. Aleksandra Šuster Močnik (SDS) je tako »zatožila« Sašo Majer (LMD), ki ji je ušlo, da so pravila zato, da se kršijo (po dodatnem pojasnilu Majerjeve – če nikomur ne škodujejo), Perčič (SDS) pa se je pritoževal nad pasivnostjo članov statutarno-pravne komisije.

Iz razprave svetnikov na prvem branju povzemam le tista stališča, s katerimi niso poskušali zasledovati zgolj interese svoje najožje volilne baze.

Jurij Malovrh (SLS) je menil, da je investicija v Center kulture Gustav (CKG) odvečna, podobno je nepotrebno vlaganje v iskanje novih vodnih virov, ker je obstoječih dovolj, občinska uprava pa da je razsipno naravnana. Jelka Godec je dokazovala, da je Odlok o proračunu nepregleden, da ni narejen v skladu z zakoni, da je NRP povsem brez obrazložitev in da se mora župan odločiti, ali bo gradil KSŠ ali Gustava (CKG). Štefka Kramaršek (SDS) je za »sivolase« občinske svetnike pripravila samozavestno predavanje o proračunskih načelih in izrazila dvom v uresničljivost proračuna. Anton Špan (LMD) se je zelo razjezil nad predhodnimi razpravljavci, ki hudobno kritizirajo zelo dobro pripravljen in pregleden izdelek. Šuster Močnikova (SDS) je podvomila v smiselnost vlaganja v CKG ob hkratnem zanemarjanju KCŠ. Erjavec (SD) se je med številnimi pripombami zavzel tudi za izgradnjo CKG, slivniškega razglednega stolpa, urejanje šentjurskega pokopališča in se ni strinjal z načinom financiranja strank oziroma svetniških skupin. Robert Polnar (LMD) je pokritiziral »apokaliptični pristop« svetnic SDS, potarnal, da je proračunskih želja za 28 milijonov ter pozval svoja politična nasprotnika državnega svetnika Koržeta in poslanca Tisla, naj zavihata rokave pri iskanju dodatnih državnih sredstev. Franc Korenjak (N.Si) je zavrnil investicijo v CKG in povzel zahteve oziroma pričakovanja gasilcev. Jože Štiglic (DeSUS) je podprl novo zadolževanje občine, investicijo v CKG in zahteval več sredstev za mesto Šentjur.

Lubo Žafran (SDS) je bil kritičen do teritorialne neuravnoteženosti proračuna, do investicije v CKG in zanemarjanja izgradnje vaških jeder kot osnove za razvoj turizma. Sebastjan Jaklič (LDS) je podvomil o resnosti načrtovanja KCŠ in med drugim predlagal, da župan razmisli o umiku Šentjurja iz Medobčinskega inšpektorata (MIR). Lovro Perčič (SDS) je bil kritičen do širjenja občinske uprave, Jože Korže (SDS) pa je udaril s serijo močnih očitkov in je odločno zavrnil, da bi glasoval za takšen predlog proračuna. Številke v proračunu in še bolj v NRP, da so povsem izmišljene, da se gre župan s proračunom »kulturno revolucijo«, Občina se na novo zadolžuje brez pravega namena, financiranje političnih strank in svetniških skupin je župan prilagodil potrebam svoje LMD … Jože Artnak (LDS) je podprl županove proračunske prioritete, proračun se mu je zdel dovolj razvojno naravnan, a mu je le dodal serijo več ali manj populističnih (čeprav tudi potrebnih) slivniških, prevorskih in planinskih potreb.

Predlog proračuna je bil izglasovan, vsi svetniki SDS so bili proti.


KCŠ ostaja na ravni hudomušnosti

Na majski seji so svetniki nadaljevali svoj proračunski »boj z mlini na veter«. Novi predlog proračuna se z izjemo nekaj obrobnih kozmetičnih popravkov, s katerimi je župan očitno omehčal še zadnje skeptike med občinskimi svetniki, ni bistveno razlikoval od osnutka. Česar pa očitno nikogar ni motilo. Hudi spopadi so se razvneli ob amandmajih. Slivniška trojka (Artnak, Belej, Recko) je neuspešno poskušala vzeti Ljudski univerzi namenjenih 20.000 € in jih prekanalizirati v slivniško balinišče in parkirišče na Ramni plaži. V imenu SDS je Korže najprej zahteval, da se spoštuje dogovor glede financiranja strank in svetniških skupin, nato pa je udaril še z 1,6 milijona težkima hudomušnima amandmajema« – tako ju je krstil župan Diaci -, s katerima bi vdihnil življenje očitno hirajoči izgradnji Kulturnega centra Šentjur (KCŠ). Obakrat je na glasovanju ostal bos. Amandmaja sta bila res nekoliko za lase privlečena, toda bila sta tudi krasna provokacija, saj so z njima spravili na čistino vse svetnike LMD, DeSUS, SLS in LDS, proti KCŠ pa so glasovali tudi mestni veljaki Štiglic, Erjavec …, kar bo gotovo ostalo zapisano v analih in bo krasna tema za prihodnje strankarske spopade. Več amandmajev je pripravil Ludvik Žafran, vsi so bili bolj »egoistične« slivniške narave (rekreacijska pot na Sv. Heleno, klavnica, balinišče …) in so vsi tudi jadrno pogoreli. Sprejet je bil le amandma Jurija Malovrha, ki si je »sposodil« 5.000 € pri »roparju Guzeju« in jih namenil strehi cerkve sv. Rozalije. Kar je zelo razjezilo Artnaka, ki se je izkazal kot prvi častilec in zagovornik slavnega razbojnika iz naših krajev. Razprava se je vlekla polne 4 ure, toda bolj kot za strateške razmisleke je šlo za duhovičenje, več ali manj za boje za oslovo senco. Tudi grobih besed ni manjkalo, največkrat so letele na račun Koržeta in SDS. Celo sicer umirjeni prvi retorik OS Polnar se je kar nekajkrat nesramno spozabil. Veliko si je privoščil tudi Stane Zupanc (DeSUS), ki je esdeesovce poučeval o morali in etiki.

Konec je bil seveda srečen, saj je bil proračun sprejet s pohvalami in soglasno. Le pri sprejemanju kadrovskega načrta, ki začuda večine sploh ni motil, sta Perčič in Šuster Močnikova le uspela glasovati proti.

Nova ali »nova« organizacija občinske uprave

Odlok o organizaciji in delovnem področju OU, ki ga je skupaj z gostobesedno obrazložitvijo občinskemu svetu »prodal« docent Boštjan Bezovnik, neuradno Diacijev kolega iz Maribora, ponuja kar 16 strani besedila gostobesednega branja o tem, kako se bo po novem oh in ah učinkoviteje in bolje delalo, občinskih svetnikov, zlasti opozicijskih, ni pretirano navdušil. Lovro Perčič (SDS) ni mogel pogruntati, kaj je smisel novega odloka in v čem se sploh razlikuje od starega. Po njegovem mnenju gre le za ustanavljanje sekretariata za splošne in upravne zadeve, da bo v njem župan lahko zaposlil svoje nove svetovalce in zaupnike, vse ostalo pa je isto. Tudi Jurij Malovrh je bil skeptičen, da je delo ostalo povsem isto, le sekretariat oziroma županov kabinet se oblikuje na novo in dobi svojega šefa. Odlok je nekoliko sofistično zagovarjal le Robert Polnar, ki se sicer z županom glede širjenja občinske uprave ni strinjal, vendar je razumeval njegov shizofreni položaj, da mora nekaj narediti glede novega zaposlovanja na Občini. Po njegovem mnenju je enako slaba vsaka od možnih odločitev, ampak župan je menedžer, in on verjame, da bo gotovo ukrepal odgovorno itd. Potem ko je župan sicer nekoliko negotovo pritrdil Jelki Godec (SDS), da bo svoj kabinet oblikoval iz že zaposlenih v občinski upravi, čeprav je bila že takrat javna tajna, da naj bi že maja prišel na Občino županov prijatelj in bivši soborec iz spornega ŠOUM Sandi Potočnik, je bil odlok sprejet skoraj soglasno kar po skrajšanem postopku. Le Perčič je uspel glasovati proti.


Občinska uprava pa se debeli

Po županovem predlogu kadrovskega načrta se bo število občinskih uradnikov letos povečalo za »dva zaupanja vredna sodelavca« v županovem kabinetu. Se bo končna številka decembra 2012 ustavila pri številu 42, ali pa morda pri 47? Še 31. decembra 2010 je bilo na Občini zaposlenih 40 ljudi, ko pa je Jurij Malovrh leta 2002 predajal župansko žezlo Tislu, pa celo samo 28.

Na majski seji so svetniki obravnavali tudi letno poročilo o delu Policijske postaje. Razpravljavci (Malovrh, Artnak, Zupanc, Štiglic, Erjavec, Kranjčan) so tako tekmovali s pohvalami na račun policistov, da je bilo komandirju Ludviku Petriču že kar nerodno. Vsebino poročila bomo povzeli v naslednji številki ŠN.


FK / Šentjurske novice, 25. 5. 2011

 

Zašiljene

Župan Diaci tolaži Tatjano Tisel (SDS), ki je močno razočarana nad njim: »Res sem obljubil, da vas ne bom razočaral, nisem pa obljubil, da bom delal čudeže. Sicer bi lahko kmalu praznovali tudi moj vnebohod.«

Anton Špan (LMD) ve, zakaj nekaterim ni všeč županov oh in ah krasen predlog proračuna: »… ker so kritike na tresk-bum neumestno nagajanje in čista žlehnoba«.

Jože Korže (SDS) tvorno ugiba, zakaj bo župan porabil 1,3 milijona novega kredita: »… da se bomo šli napit.« Toda predlog proračuna mu vseeno ni všeč: »… ker je not vse, kar si je kdo izmislil, številke pa so zgolj hausnumere.«

Jože Štiglic (Desus) ne verjame, da Alpos crkuje zaradi dolgov: »Sem za proračunsko zadolževanje in razvoj. Če nam crkne Alpos, nam ostane samo še trgovska dejavnost.«

Sebastijan Jaklič (LDS), ki ni najbolj zadovoljen z županovim načrtom, da bo izkupiček od pobranih kazni povečal za 300 %, je predlagal dopolnitev županovega volilnega gesla: »Ne bom vas razočaral – ampak tudi oglobil.«

Jože Korže (SDS):
– o 4.000 €, ki jih je župan zvito spravil pod streho svoje LMD: »To je tisto, kar je prepovedano v 7. božji zapovedi.«
– je spravil skupaj hipotetičnih 1,6 mio € za KCŠ: »Včasih mora človek tudi stopiti v temo. Če bomo samo filozofirali, ga (KCŠ) ne bomo nikoli imeli.«

Robert Polnar (LMD):
– je brez argumentov ustavljal Koržeta, in se filozofsko reševal z žaljivkami: »Kaj tako stupidnega še nisem slišal.«
– sicer nima predloga, kako priti do KCŠ, ve pa, da ga Korže spominja na člana morgenštamparl gezelšafta, amandmaji o KCŠ pa so: »Čista kerempuhovska izmišljija, znamenje zmedenosti in voluntarizma SDS.«

Jurij Malovrh (SLS) ima idejo, kako umiriti dialog Korže – Polnar: »Prestaviti sejo na datum, ko ne bo polne lune.«