Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Policijski orkester slovenske policije naznanil pričetek rogaških glasbenih večerov (video)


Minulo nedeljo je Kristalna dvorana Grand hotela Rogaška Slatina v okviru rogaških glasbenih večerov gostila policijski orkester slovenske policije. Otvoritveni, debeli dve uri dolg gala koncert, je navdušil prisotne in napovedal pestro in kvalitetno dogajanje, ki bo sledilo.

Poslanstvo Turističnega društva Rogaška Slatina s predsednico magistrico Karlo Škrinjarič na čelu je popestritev kulturne ponudbe in oživitev blišča nekdanjih prireditev. Rogaški glasbeni večeri, umeščeni v čas tik pred pričetkom poletja pa vse do druge polovice septembra, prinašajo kakovostno glasbeno ponudbo, ki jih je TD letos posvetilo 200-letnici rojstva F. Liszta in 165-letnici njegovega koncertiranja v Kristalni dvorani. Pričeli so jih slovesno, z eminentnimi gosti – s Policijskim orkestrom, ki z delom vseh članov orkestra in drugih delavcev slovenske policije ter njegovih privržencev utrjuje bogato tradicijo in sloves policijskega orkestra kot vrhunske pihalne sestave doma in v tujini.

Policijski orkester je bil ustanovljen poleti 1948 zaradi potreb in prizadevanj takratne slovenske vlade in tudi posameznikov, da bi Slovenija imela reprezentativni pihalni orkester za igranje na praznovanjih, proslavah, obletnicah, promenadnih in celovečernih koncertih. Godba je nenehno rasla, tako številčno kakor kakovostno, in kmalu prerasla v simfonični pihalni orkester, ki danes šteje 60 članov. Z delom vseh članov orkestra in drugih delavcev slovenske policije ter njegovih privržencev sta nastala bogata tradicija in sloves policijskega orkestra kot vrhunske pihalne sestave doma in v tujini.

Policijski orkester vodi Žarko Prinčič, rojen leta 1956 v Ljubljani. Njegovo delo – dirigiranje, komponiranje, igranje in učenje – zajema zelo širok spekter aktivnosti, ki nakazujejo na redek talent in sposobnost injeciranja kateregakoli glasbenega dela z intuitivno globino, lucidnim razumevanjem in kreativno zagnanostjo, ki izvira iz njegove popolne osebne predanosti glasbi. Komponirati je pričel že pri enajstih letih, profesionalno glasbeno pot pa je pričel pri devetnajstih.

Orkester se je predstavil z 12 izvrstnimi skladbami, program je povezovala Mateja Voh. Vabljeni k poslušanju Slavnostne uverture, ki smo jo pripravili v spodnjem video prispevku. Seveda bomo glasbene večere tudi v bodoče spremljali, zato vabljeni k udeležbi in spremljanju kvalitetnih dogodkov, ki se bodo zvrstili vse tja do sredine septembra.

 
v/t/f: Egon Horvat
vir: Mateja Voh