Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Novo vozilo za uspešno nadaljevanje 60-letne tradicije gasilstva na Kristan Vrhu (foto in video)


60 let pgd kristan vrhLeta 1951 so se krajani Kristan Vrha odločili, da ustanovijo gasilsko društvo. Od skromnih začetkov je društvo napredovalo, se moderniziralo in tako po usposobljenosti za intervencije kot tekmovalnim uspehom postalo en najuspešnejših društev v Gasilski zvezi Šmarje pri Jelšah. PGD Kristan Vrh v letošnjem letu praznuje 60. obletnico delovanja. Jubilej so obeležeili s celodnevnim slavjem minulo soboto.

V sklopu praznovanja 60-letnice gasilstva v kraju so člani PGD Kristan Vrh pripravili slavnostno sejo, kjer so se spomnili preteklosti in ozrli proti prihodnosti. Zahvalili so se tudi botrom in donatorjem, ki so jim pomagali pri nakupu novega gasilskega vozila. Ob 18. uri so pripravili slovesen mimohod skozi Kristan Vrh, kjer so ob članih domačega društva sodelovali tudi gasilci iz sosednjih in pobratenih društev. Na osrednji prireditvi so zbrane nagovorili predsednik PGD Kristan Vrh Peter Vraničar, predsednica GZ Šmarje pri Jelšah Pavla Kidrič, član upravnega odbora GZ Slovenije Alojz Tirgušek, župan Občine Šmarje pri Jelšah Jože Čakš in predsednik KS Kristan Vrh Vinko Jagodič. Vsi so preteklih 60 let gasilstva v kraju označili uspešnih in poudarili pomembnost izobraževanja članov in sledenja visokim standardom GZ Slovenije za požarno varnost. K še boljši usposobljenosti in opremljenosti kristanvrhških gasilcev za posredovanje ob požarih in drugih naravnih nesrečah bo še kako prav prišlo novo vozilo, ki so ga ob tej priložnosti slovesno prevzeli. Nova gasilska avtocisterna AC 20/45 je opremljena po najnovejših standardih, ki jih določa GZ Slovenije, ob velikem vodnem rezervoarju je opremljena tudi z ostalim orodjem, ki jih gasilci potrebujejo za reševanje ob požarih in drugih nezgodah. Po blagoslovu vozila, ki ga je opravil župnik Jože Zamuda, je župan Jože Čakš predal ključe predsedniku PGD Kristan Vrh Petru Vraničarju, ki jih je nato izročil poveljniku Marjanu Mikoli, ta pa jih je predal prvemu šoferju Damjanu Toplaku. Ob Občini Šmarje pri Jelšah in Ministrstvu RS za obrambo so sredstva za nakup vozila prispevali tudi številni podjetniki in krajani. Pozivu za finančno pomoč so se odzvali skoraj vsi krajani. Prireditev so popestrili člani Godbe na pihala Šmarje pri Jelšah, ljudske pevke s Kristan Vrha in člani Folklorne skupine KUD Jakob Sket iz Mestinja. Po uradnem delu so se krajani in drugi obiskovalci s kristanvrhškimi gasilci poveselili na veselici, kjer so za glasbo in dobro voljo poskrbeli člani ansambla Jelša.

O 60-letnici gasilstva v kraju in novem vozilu AC 20/45 smo se pogovarjali s predsednikom PGD Kristan Vrh Petrom Vraničarjem. Pogovor si oglejte v spodnjem posnetku. Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij s popoldanskega dogajanja gasilskega praznika v Kristan Vrhu.

parada
Gasilske parade so se ob članih domačega društva udeležili tudi gasilci iz sosednjih in pobratenih društev
blagoslov
Blagoslov novega vozila je opravil župnik Jože Zamuda
sofer
Prvi šofer Damjan Toplak ob novem vozilu AC 20/45

Več fotografij v galeriji na Kozjansko.info (klik)

v/t/f: Marko Kovačevič