Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Spletna (ne)prisotnost krajevnih skupnosti


Komunikacija organizacij lokalne samouprave s pomočjo medmrežja je že nekaj časa samoumevna. Občine imajo to večinoma že nekaj časa urejeno. Čez palec bi lahko dejali, da je šentjurska na tem področju dokaj pridna, medtem ko je z dobjansko povsem drugače.

Vsekakor je sedaj že čas, da lahko o tem govorimo tudi na nivoju krajevnih skupnosti, in sicer z vidika transparentnosti delovanja najnižje stopnje lokalne samouprave. Prebivalci si zaslužijo, da so informirani o aktualnih informacijah, o sejah svetov … in da lahko preko spleta izmenjajo tudi kakšno mnenje oz. pobudo. Kako je s šentjurskimi krajevnimi skupnostmi?

Ena od prvih nalog novega vodstva KS Vrbno – Podgrad je bila tudi spletna stran ene manjših od 13 šentjurskih krajevnih skupnosti. Konec predprejšnjega meseca so novo spletišče odprli za javnost, nahaja pa se na naslovu www.ksvrbno-podgrad.si. Stran vsebuje povezavo z najnovejšimi novicami z občinskega spletišča, nekako pa ni poskrbljeno za arhiv aktualnih lokalnih novic. Med drugim je na razpolago forum, ki še ni “zalovfal”, ustvarili pa so tudi profil na omrežju Facebook.

Nekaj mesecev starejše je spletno mesto Mestne skupnosti Šentjur, ki se nahaja naslovu www.ks-sentjurmesto.si, kar bodo v skladu s preimenovanjem krajevne skupnosti morali kmalu preoblikovati. Dvosmerna komunikacija ni omogočena, čeprav bi si v najbolj poseljeni KS to skoraj morali privoščiti. “Mestjani” so sredi prejšnjega meseca v nabiralnike prejeli tudi novo tiskovino z imenom Šentjurski glas, katere prihodnost je negotova, saj vodstvo občine meni, da naj bodo krajani obveščeni preko občinskega glasila.

Na Šentjurskem se lahko z lastnimi spletnimi pohvalijo še v nekaterih KS. Na Blagovni že nekaj let spletišča na www.ks-blagovna.si ne osvežujejo. V Dramljah napovedujejo prenovo strani, ki trenutno domuje na KSD.eDnevnik.si. Na Planini so se potrudili s prenovo, na www.ksplanina.si pa lahko krajani preko posebnega obrazca posredujejo vprašanja, pohvale, kritike ali predloge. Med najbolj ažurna spletišča sodi slivniško na www.ks-slivnica.si.

Kot kaže je v nastanku tudi spletna stran KS Loka pri Žusmu, in sicer je že znan naslov www.ks-loka.si, o podobnem projektu pa razmišljajo tudi na Ponikvi.

br / Šentjurske novice, 20. 4. 2011