Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Revija otroških in mladinskih pevskih zborov: zbori vse bolj izenačeni


Z Mi smo pomlad je organizatorica Anita Koleša iz območne izpostave JSKD Šentjur poimenovala to tradicionalno pevsko prireditev. Tokratna revija je bila prvič izvedena v telovadnici podružnične šole Blagovna, ki se je še enkrat izkazala za primeren pevski objekt. Ima pa pomanjkljivost – nima zadostnih parkirnih prostorov. Na letošnji reviji je zapelo 16 zborov iz vseh šentjurskih šol. Nastopili so tudi povratniki – otroški in mladinski zbor iz OŠ Slivnica pri Celju.

Revija je bila, kot veleva tradicija, izvedena v dveh delih. Pevci in pevke so prikazali všečen in visok nivo petja, saj je skoraj vsak pevski sestav zapel vsaj eno malo težjo skladbo. Otroški zbor iz Slivnice je celo zapel dvoglasno pesem avtorja Matevža Goršiča Sladkosned. Dvoglasno petje otroških zborov je bolj kot ne izjema. Večina mladinskih zborov se je trudila z dvoglasnim in troglasnim petjem. Na tem mestu moramo izpostaviti Vokalno

skupino GŠ skladateljev Ipavcev Šentjur, ki je na tej reviji debitirala. Glede na to, da vokalno skupino sestavljajo mlade glasbenice, so prikazale zelo visoko raven in dinamiko petja. Vokalno skupino vodi Damjana Rosenstein. Vsi zbori so prikazali kolikor toliko podoben nivo petja. Izpostaviti velja še najštevilčnejši zbor iz OŠ Hruševec in največ zborov, ki prihajajo iz OŠ Franja Malgaja, in sicer kar trije oziroma štirje skupaj s podružnično šolo Blagovna. Na reviji je debitiral tudi zborovodja Marko Golež, ki vodi mladinski pevski zbor OŠ Blaža Kocena Ponikva. Največji aplavz nabito polne dvorane je požel najmanj številčen pevski zbor MPZ OŠ Planine pri Sevnici, ki ga vodi Matej Romih. Zraven je pripeljal cel šolski ansambel. Čeprav zbor tokrat ni bil najbolj notalno točen, je bil edini, ki je bil postavljen kot fantovski in dekliški del zbora, in pozna se, da Romih dela načrtno z mladimi pevci, ki jih bo slej ko prej vključil v trenutno najuspešnejši šentjurski zbor MePZ Zarjo Akvonij. Tako so pevci dovolj pripravljeni in bogati s pevskim znanjem in se takoj asimilirajo v težji nivo petja. Vsem zborom lahko za prikazano le čestitamo, ocenjevalka revije Katja Gruber pa bo imela težko delo, izločiti najboljše od zelo dobrih.

Jure Godler/ Šentjurske novice, 20. 4. 2011


*Na fotografiji je najštevilčnejši zbor s hruševske šole