Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Otvoritev slikarske razstave Maje Černe: Pravljica (video)


V torek, 10. maja, je v Anini galeriji v Rogaški Slatini potekala otvoritev razstave slikarke Maje Černe, ki nosi naslov Pravljica. Otvoritev je pospremila mag. Klaudija Redenšek, direktorica Zavoda za kulturo Rogaška Slatina, učenci Glasbene šole Rogaška Slatina pa so pod vodstvom prof. Romana Drofenika poskrbeli za glasbeno-kulturni vložek na otvoritvi.

Slikarka Maja Černe je bila rojena 1946 v Ljubljani. Po končani osnovni šoli je zaključila Srednjo šolo za oblikovanje, 1971 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Sprva je kot učiteljica likovnega pouka poučevala na osnovnih šolah, leta 1983 je opravila defektološko dokvalifikacijo in do leta 2008 poučevala likovno vzgojo na Zavodu za usposabljanje Janeza Levca v Ljubljani.

Slikarka Maja Černe (druga z desne)
Slikarka Maja Černe (druga z desne)

Že med poučevanjem se je posvečala slikanju, aktivneje pa je slikarstvu posvetila po upokojitvi. V preteklosti se je ukvarjala s plastičnim oblikovanjem, akvarelno tehniko in s slikanjem olje na platno. Po upokojitvi pa se je usmerila v slikaje v akrilni in kombinirani tehniki na platnu in slikanju na izrezljano mediapan ploščo. Razstavljene slike so fantazijsko pravljične in so nastajale v obdobju zadnjih štirih let. Gre za prepletanje ljudi, ptic in mačk, v simbolizirani krajini z listi in cvetjem.

Brata Matej in Anže Žaberl
Brata Matej in Anže Žaberl

Maja Černe je pripravila več samostojnih razstav doma in v tujini, na odprtje v Rogaško Slatino pa je povabila tudi svojo prijateljico. Ljubiteljica narave in lepe domače besede, pisane in govorjene, Marija Kostanjšek iz Portoroža, je zbranim na otvoritvi predstavila nekaj svoje poezije. Slednjo zaznamujejo narava in naravni pojavi, predvsem iz Primorske, ki jih je pesnica spretno projicirala na papir.

Pesnica Marija Kostanjšek
Pesnica Marija Kostanjšek

Razstavo si lahko v Anini galeriji ogledate do 5. 6. 2011.

Vabljeni k ogledu video prispevka, kjer smo za vas posneli dela Maje Černe.

 
v/t/f:Egon Horvat