Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Drevo leta na Celjskem: Mrazov skorš v Loki pri Žusmu


Redna akcija gozdarjev, ko v okviru območnih enot razglasijo drevo leta, je tokrat „doletela” šentjursko krajevno enoto, ki obsega občini Dobje in Šentjur. Zavod za gozdove Slovenije je ob tej priložnosti izdal poseben plakat in razglednico.

Tokratni „slavljenec” je Mrazov skorš, ki ob Žalerjevi domačiji na naslovu Loka pri Žusmu 81 kraljuje že približno 200 let in je eden največjih in najstarejših primerkov vrste, ki sicer izumira. Njegov les so nekdaj uporabljali pri kletarjenju, kar se je po pričetku uporabe žvepla spremenilo. Iz njegovih plodov, ki so veliki okrog 3 centimetre pridelujejo skorševo vino in žganje, skorševo marmelado pa so včasih uporabljali kot naravno zdravilo proti črevesnim boleznim. Skorševo žganjico so ob tej priložnosti kot posebno polnitev ponudili tudi obiskovalcem, govornikom pa je kar nekoliko razvezala jezik. Šentjurski župan Marko Diaci se je posvetil problematiki predelave lesa, ki ga izvažamo brez dodane vrednosti, potem pa hodimo v Ikeo. Novi vodja celjskega gozdarskega okrožja Ivo Trošt, ki je prej uradoval v Kozjanskem parku, ki se pričenja nedaleč stran, je dejal, da imajo Nemčiji skoršu namenjeno posebno revijo.

V kulturnem programu so nastopili Fantje z Žusma in otroci podružnične OŠ Loka pri Žusmu Jan Blaj, Rok Krašovec, Nik Zendzianowsky in Jan Žekar ter predica Marija Drobne, ki jo je „prispevalo” Društvo Izviri Dobrina. Nekaj izbranih in javno prebranih besed je prispevala bližnja soseda Anica Lipovšek.

Na območju Zavoda za gozdove Slovenije – Krajevna enota Šentjur je skupaj 11 tisoč hektarjev gozdov. Njen vodja je Drago Đurasević, revirni gozdarji pa so Miha Fonda (revir Ponikva), Vinko Bračič (Gorica) in Smiljan Smodiš (Planina).

 

Poročanje Občine Šentjur

 

Oglejte si videoposnetka s prireditve: nagovor Iva Trošta in nastop Fantov z Žusma

 

 

 

t/v: bR

*Na fotografiji prizor ob slovesnosti; foto: Miha Fonda