Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Arhitekturna delavnica “Prenova trga in izbranih objektov v naselju Lemberg 2011” (video)


V začetku tedna se je v Lembergu pričela arhitekturna delavnica, ki jo je pod vodstvom prof. dr. Žive Deu izvajalo sedemnajst študentov fakultete za arhitekturo s tremi mentorji. Delavnico, ki sta jo organizirali občina Šmarje pri Jelšah in Fakulteta za arhitekturo iz Ljubljane, nosi delovni naslov Prenova trga in izbranih objektov v naselju Lemberg 2011.

Na novinarski konferenci so že omenjena prof. dr. Živa Deu, arhitektka Mateja Kavčič, Marja Lorenčak, umetnostna zgodovinarka, kustosinja Narodne galerije, župan Jože Čakš in vodja oddelka za okolje in prostor na Občini Šmarja pri Jelšah Peter Planinšek, predstavili namen delavnice in cilje. Župan Občine Šmarje pri Jelšah je izpostavil skrb za ohranjanje kulturne dediščine in izrazil željo, da bodo arhitekturne delavnice, ki jih izvajajo in jih bodo v prihodnje izvajali pomagale, da se bo delo v Lembergu nadaljevalo in ne bo obstalo zgolj pri sicer veliki pridobitvi, obnovi rotovža, ki se je zgodila minulo leto.  

Arhitekturne delavnice, ki jih sicer študentje izvajali v okviru obveznih vaj, so po mnenju prof. dr. Žive Deu priložnost, da študentje v praksi spoznajo del praktičnega obsega njihovega bodočega dela. Na terenu so se študentje podrobneje seznanili s prostorom, z vizijo prenove bodo nadaljevali v Ljubljani, delo bodo sklenili nekje v septembru z razstavo in brošuro, ki bo produkt raziskav in vizije. Pomemben del same delavnice je tudi navezati stik z lokalno skupnostjo in jo pritegniti, da bo začela ceniti vrednote in jih bo v prihodnje razvojno negovala.

Študentje, akterji delavnice
Študentje, akterji delavnice

Marja Lorenčak je podrobneje pojasnila namen in cilje, ki so si jih zamislili pri obnovi trga Lemberg, kjer načrtujejo obnovo kar osmih objektov. Gre za sejmišče, staro šolo, usnjarsko klet in staro gostilno ter za nekaj gospodarskih poslopij, ki so nekoč služila kot obrtne delavnice. Kot je poudarila, ne želijo, da bi Lemberg postal muzej, radi bi, da bi ta stari trg zaživel, pestro, kot je živel nekoč. 

Svoje je dodal tudi Peter Planinšek, vodja oddelka za okolje in prostor na Občini Šmarje pri Jelšah. Vse to si lahko ogledate v spodnjih video prispevkih.

Na koncu seveda ostaja nekaj odprtih vprašanj, predvsem kar se tiče financ in lastništva objektov, ki so v načrtih za obnovo. Razni razpisi ter dobra volja domačinov, predvsem lastnikov objektov, so prvi korak k uresničitvi zastavljenega. K obnovi lahko veliko pripomore občina s sprejetjem ustreznih odlokov za zaščito trškega jedra, s tem pa tudi za pridobitev evropskih sredstev.

Sredi tedna je imela prof. dr. Živa Deu v Kulturnem domu v Šmarju pri Jelšah predavanje na temo “Kam so se izgubile naše hiše”.

 
 
 
v/t/f: Egon Horvat