Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Odkrita spominska plošča velikemu madžarskemu pisatelju Mikszathu Kalmanu


Občina Rogaška Slatina se je odzvala na pobudo Veleposlaništva Republike Madžarske, Madžarske narodnostne skupnosti ter Društva »Mikszhat Kalman«, za postavitev spominskega obeležja velikemu madžarskemu pisatelju Mikszhatu Kalmanu. Madžarski novelist in romanopisec je bil namreč v zadnjih letih svojega življenja (1900-1909) pogosto na zdravljenju v zdravilišču Rogaška Slatina, kjer je iskal zdravje, navdih in koncentracijo za svoje umetniško ustvarjanje.

Ob stoletnici pisateljeve smrti je bila včeraj na Pegazovi ploščadi v Rogaški Slatini priložnostna prireditev ob odkritju spominske plošče temu velikanu madžarske in srednjeevropske književnosti. Spominsko ploščo sta odkrila madžarski veleposlanik dr. Istvan Szent-Ivanyi in župan mag. Branko Kidrič ob kulturnem programu, katerega so sooblikovali kulturni ustvarjalci iz Madžarske in Rogaške Slatine.

Spominska plošča
Spominska plošča

Odkritju spominske plošče je v večernih urah sledil koncertni dogodek s svetovno znanim madžarskim pianistom Gergelyem Boganyijem. Koncert je bil eden izmed vrhuncev v nizu madžarskih kulturnih prireditev, ki potekajo v času predsedovanja Madžarske Evropski uniji in v počastitev dvestote obletnice rojstva skladatelja Franza (Ferenca) Liszta in ga je organiziralo Veleposlaništvo Republike Madžarske v Ljubljani. Več o koncertu bomo poročali v naslednjih dneh.

t/f: Občina Rogaška Slatina; Brigita Kregar-Drofenik