Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

336.767,37 EUR na razpisu za LU Šentjur


Ljudska univerza Šentjur (LUŠ) se je lanskega aprila prijavila na Drugi javni razpis v okviru operativnega programa IPA Slovenija – Hrvaška od 2007 do 2013. Razpis je objavila Služba RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko. Od 183 prijaviteljev iz obeh držav jih je sredstva pridobilo le 22. Od teh edini v regiji šentjurski LUŠ z direktorico Jelko Godec.

Kdor seje, tudi žanje
Razpis je zajel dvoje prednostnih nalog, gospodarski in družbeni razvoj in trajno upravljanje z naravnimi viri. LUŠ je bil kot nosilec projekta uspešno izbran na razpisu. K sodelovanju je povabil tudi Lokalno turistično organizacijo Prlekija Ljutomer, Ljudsko univerzo Krško, Turističko zajednico općine Štrigova ter Turističko zajednico općine Marija Bistrica, vse kot partnerje projekta. Skupno je projekt ovrednoten na 336.767,37 €, od tega bo LUŠ od razpisa pridobil 85 % vrednosti ali 286.252,27 € iz evropskih sredstev, razliko 15 % pa je zagotovljeno iz nacionalnih sredstev. Po razdelitvi sredstev med partnerje razpisa bo LUŠ ostalo okoli 130.000 €. Na povračilo porabljenih sredstev bodo morali po vsakem zahtevku čakati vsaj 10 mesecev. Zaradi tega se poraja tudi skrb za tekočo likvidnost javnega zavoda.

Kam z denarjem?
V osnovi je razpis namenjen izobraževanju starejših in manj izobraženih na podeželju za prostovoljno delo turističnega vodnika. Pridobljena sredstva bodo uporabili za izvedbo izobraževanj in izdelavo skupnega kataloga za vse zainteresirane muzeje in muzejske zbirke na tem območju. Ti naj bi vključevali prostovoljce, ki jih bo izobrazil LUŠ. Projekt izdelave kataloga je zelo obsežen, saj bo pokrito območje segalo od Prlekije do Krškega. Prav tako bo katalog napisan v več jezikih, poleg slovenščine še v angleškem, nemškem, italijanskem in francoskem.

Kot tretje bodo vzpostavili tudi informacijske pisarne in interaktivno spletno stran, kjer bodo zbrani vsi muzeji in muzejske zbirke in se bo možno tudi prijaviti za oglede in vodenja po zbirkah. Razpis sta v celoti pripravila direktorica LUŠ Jelka Godec – vsebinski del in zaposleni na LUŠ Primož Božnik – finančni del. V sami pripravi so se za pomoč in sodelovanje dogovarjali z Razvojno agencijo Kozjansko. Projekt bo pripomogel k povezovanju izobraževanja in turizma ter sodelovanja več javnih zavodov, predvsem pa z Turističnim informativnim centrom Šentjur. Na Ljudski univerzi Šentjur bodo za obdobje razpisa, ki bo trajal od 1. 3. 2011 do 31. 3. 2013, torej 25 mesecev, zaradi povečanja obsega dela predvideli tudi novo zaposlitev.

jg / Šentjurske novice, 30. 3. 2011

 

Ljudska univerza Šentjur bo vodila mednarodni projekt – Občina Šentjur, 8. 4. 2011

 

*Na fotografiji utrinek po včerajšnji novinarski konferenci, s katere si lahko ogledate tudi videoposnetek