Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pri nas berejo le ženske


Knjižnica Šentjur je pred dvema letoma začela s projektom Bralna značka za odrasle. Skupaj z literatko Ifigenijo Simonović so podelili priznanja kar 147 bralcem, ki so v letu 2010 prebrali vsaj 5 knjig iz seznama za bralno značko.

Umetnica z veliko imeni in talenti
Ker so organizatorji podelitve bralne značke hoteli popestriti večer, so v goste povabili pesnico, pisateljico, esejistko, prevajalko, profesorico slavistike in primerjalne književnosti, lončarko in slikarko Ifigenijo imonović, kot jo je napovedala Šentjurčanka, ki danes živi v Rogaški Slatini, Vida Hustić.

Prav tako dolg seznam, kot je seznam njenih talentov, je seznam tudi njenih imen. Ifigenija Eva Batič Zagoričnik Simonović Lapuh je pisalo na vratih njenega stanovanja v Londonu, kjer je živela 25 let. Toliko imen je dajalo londonskim tatovom pomislek, da v stanovanju poleg nje živi še kopica drugih ljudi. Stik s slovenskim jezikom je ohranjala tako, da je pisala kratke eseje za slovenske časopise.

V tujini se je preživljala predvsem z lončarstvom. Ifigenija Simonović je izdala kar 7 pesniških zbirk. Vsestranska gostja je pripovedovala tudi o njenem poznanstvu z Vitomilom Zupanom, s katerim je kot študentka živela štiri leta. Potem se je odselila v London, Zupan pa je zaradi obtožb sovražne propagande in vohunstva velik del življenja preživel v zaporu, kjer je ustvarjal svoja dela. Ta dela je Simonovićeva zbrala, jih prepisala, saj so bila nekatera napisana kar na toaletnem toaletnem papirju, ter jih objavila v dveh knjigah – Pesmi iz zapora in kasneje, ko je bil Zupan izpuščen, še v knjigi Pesmi s „prostosti”.

Vera, toplina, neskončnost,moč, ljubezen, nežnost
Gostja literarnega večera je za zbrane napisala kratko pesem iz zgornjih besed, ki so jih predlagali obiskovalci. Končna podoba pesmi je izgledala takole: Neskončno močno verujem v nežnost, ki naju združuje v toplem spominu. Knjižnici Šentjur je v zahvalo za povabilo podarila svojo najnovejšo knjigo in skupaj z direktorico Tatjano Oset podelila priznanja za vse prisotne bralke, ki so prebrale vsaj 5 knjig iz seznama za Bralno značko. S tem projektom želijo organizatorji vzpodbuditi bralce k branju sodobne slovenske književnosti. Med prejemniki priznanj je bila izpostavljena Darja Urleb, ki je v 2010 prebrala kar 52 del. Zelo lepo obiskan literarni večer v knjižnici je bil drugačen tudi zaradi tega, ker ni bilo poleg Mihaela Bučarja in avtorja tega prispevka na podelitvi nobenega drugega moškega. Za korajžo pa sta prejela pesniško zbirko Simonovićeve „Hodiš hodiva”.

Jure Godler / Šentjurske novice, 22. 2. 2010