Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ideja UTD – vsak državljan do najmanj 300 evrov mesečno (video)


Minulo soboto je v prostorih Kluba Metulj v Bistrici ob Sotli potekalo predavanje s predstavitvijo UTD – univerzalnega temeljnega dohodka. Aktivna člana sekcije za preučevanje in promocijo UTD pri Zofijinih ljubimcih, društvu za razvoj humanistike iz Maribora, Branko Gerlič in mag. Zdenka Kristan, sta predstavila osnovno zamisel UTD in pomen uvedbe UTD v povezavi z zaposlitvenimi trendi v EU in pri nas.

UTD je stalni (verjetno mesečni) dohodek, ki bi ga država brezpogojno izplačevala vsem svojim prebivalcem – neodvisno od drugih dohodkov, zaposlitve, premoženja, družinske situacije, pripravljenosti sprejeti ponujeno delo ali kakršnih koli drugih podobnih pogojev. S tem bi vsak državljan dobil sredstva, ki mu zagotavljajo preživetje. Posledično bi učinkovito preprečevala revščino, zagotavljala bi se avtonomija posameznika ter delavna motiviranost in iniciativnost, hkrati pa bi se poenostavila vladna socialna politika.

Ideja sama je po besedah Branka Gerliča stara okoli 500 let, prvi se je z njo ukvarjal filozof Johannes Ludovicus Vives. Izhajal je iz prepričanja, da je zemlja last človeške rase, zato je tisti, ki si jo prilasti, dolžan ostalim dajat zemljiško rento. Skozi stoletja se je pojavilo nekaj somišljenikov, ki so pripomogli, da se je ideja ohranila do današnjih dni. 

Branko Gerlič in mag. Zdenka Kristan
Branko Gerlič in mag. Zdenka Kristan

Na zanimivem predavanju, ki se ga je sicer udeležila peščica ljudi, se je odprl konstruktivni pogovor, saj je ideja o UDP zasnovana na dokaj realnih, vsem prijaznih in bržkone večini sprejemljivih temeljih. Seveda smo prisotni skupaj s predavateljema iskali pomanjkljivosti in prednosti, ki bi jih realizacija ideje prinesla. Ugotovitev, da smo Slovenci narod, ki živi in služi denar le od dela, je bilo glavno vodilo k potrebnem spreminjanju mišljenja, ki je zažrto globoko v naši podzavesti. 

Vsekakor je dejstvo, da bi UTD lahko bil odgovor na razvojne dileme današnjega časa, saj bi s tem nekako bila zagotovljena eksistenčna varnost prebivalcev, spodbujala bi se avtonomija, delavna motiviranost in iniciativnost posameznikov, poenostavila bi se socialna administracija in manipulativni stroški. Država ima po mnenju večine probleme s preveč normirano, zastarelo in potratno socialo, poleg tega pa še neučinkovit pravni sistem ter vsesplošno erozijo poslovne in osebne kulture. Prostor, ki se ob tem ponuja UTD, je po besedah zagovornikov potrebno le zapolniti.

Vabljeni k ogledu intervjuja, ki smo ga za vas posneli z Brankom Gerličem, civilnodružbenim aktivistom, članom Zofijinih ljubimcev ter tajnikom vseslovenskega društva za promocijo ideje UTD.

 
v/t/f: eH