Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Grad Podsreda v novo sezono vstopa z razstavo steklenih mojstrovin (video)


Na materinski dan je z odprtjem razstave steklenih mojstrovin Ars Vitraria – članov Društva steklarjev Slovenija, Šolskega centra Rogaška Slatina in Matjaža Bornška – grad Podsreda odprl svoja vrata v letošnji sezoni. Prva izmed razstav tudi to sezono napoveduje pestro dogajanje v prostorih gradu, ki smo ga vajeni iz preteklosti.

V nagovoru je novi direktor Kozjanskega parka Hrvoje Teo Oršanič pozdravil navzoče in odprl sezono na gradu Podsreda. O razstavi je dejal, da je steklo “medij in poligon za iskanje izvirnih idej”. S temi besedami je k ogledu povabil vse navzoče. O razstavi in zgodovini steklarstva na Kozjanskemje spregovoril tudi Jože Rataj, predsednik Društva steklarjev Slovenije in kustos Pokrajinskega muzeja Celje, kar si lahko ogledate v spodnjem video prispevku.

Matjaž Bornšek, ravnateljica ŠC Rogaška Anita Pihlar, Urša Lojen in dijak ŠC Rogaška Slatina
Matjaž Bornšek, ravnateljica ŠC Rogaška Anita Pihlar, Urša Lojen in dijak ŠC Rogaška Slatina

Primorec Matjaž Bornšek je po osnovnem poklicu strojni tehnik, z oblikovanjem stekla se profesionalno ukvarja že petnajsto leto. Predmet njegovega ustvarjanja so steklene miniature in tudi nekoliko večje skulpture, figuralika, ki ne učinkuje statično. Liki, ujeti v lok dinamike in v dinamiko materiala samega, v očeh opazovalca navidezno ustvarjajo nenehno gibanje. Močan navdih ustvarjalca so mitološke zgodbe in bitja, ki nas vračajo v skrivnosti davnine in drugačne predstavnosti sveta. Sam pravi, da se v trenutku navdiha in ustvarjanja zatopi v svoj “stekleno avanturistični” svet. Oblike, ki se porajajo v ognju, so največkrat plod ustvarjalčeve fantazije in prebliskov trenutka. S svojimi skulpturami se je Matjaž Bornšek predstavil na mnogih razstavah. Med drugim na Ljubljanskem in Predjamskem gradu, v Postojni, Lipici in v izolski Manziolijevi palači ter v raznih hotelih po Sloveniji. Pohvalno je tudi dejstvo, da je sodeloval na številnih dobrodelnih razstavah v pomoč socialno ogroženim otrokom.

Razstavljene mojstrovine Matjaža Bornška
Razstavljene mojstrovine Matjaža Bornška

Razstavljeni izdelki dijakov Šolskega centra Rogaška Slatina odstirajo pogled v raznolikost tehnik in izraznih možnosti, ki jih steklo daje ustvarjalnim rokam in navdihu. Izbor predstavlja zanimive likovne kompozicije barvnih stekel v klasičnih in novejših steklarskih tehnikah (vitraj, mozaik, fuzija, peskanje, slikanje, brušenje). Mladi avtorji ob združevanju oblik, barv, materialov in iskanju lastnega izraza ustvarjajo obetavne izdelke. Pozornost in prijeten vpliv na opazovalca vzbujajo zlasti barve, ki s steklom pridobivajo na svoji moči. Izdelke so mladi ustvarjalci izdelovali med praktičnim poukom, ki je sestavni del izobraževalnega programa steklar in tehnik steklarstva.

In še nekaj steklenih mojstrovin...
In še nekaj steklenih mojstrovin…

Zanimiva razstava bo na ogled do 26. junija. Vabimo vas, da si v spodnjih video posnetkih ogledate tudi pozdravni govor Matjaža Bornška in nekaj steklenih mojstrovin, ki smo jih posneli in dodali glasbeno podlago Urše Lojen, ki je na prireditvi s petjem in igranjem odlično dopolnila kulturni program.

 
 
v/t/f: eH