Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dobrodelni koncert – 100 otrok iz BiH v Sloveniji (video)


Konec prejšnjega tedna se je v Večnamenski športni dvorani v Podčetrtku odvijal dobrodelni koncert v organizaciji Kluba Modrosti Celje. Pomenljiv naslov “100 otrok iz BiH v Slovenijo” sam po sebi nakazuje rdečo nit projekta, ki ga bodo s pomočjo dobrodelnih prispevkov, zbranih na različnih prireditvah, skušali izpeljati.

Društvo Klub Modrosti je prostovoljno, samostojno, neprofitno združenje fizičnih oseb, ki se povezujejo z namenom v medgeneracijski sestavi vzpodbujati psihično in fizično dejavnost posameznikov in skupin, sprejemati različnosti, gojiti medsebojno spoštovanje in strpnost, informirati, izobraževati, spoznavati in sodelovati z drugimi društvi s sorodnimi vsebinskimi programi. Največjo izkušnjo so v društvu pridobili prav z delom z ljudmi v medgeneracijski sestavi s spoznavanjem življenja različnih kultur, ver in poklicev, z željo, da pomagajo pomoči potrebnim. Ohranjati skušajo samospoštovanje vseh socialnih skupin in generacij, kjlub družbeni izključenosti.

Nastopajoči Murko, Claudia, Mladi Langa in Amadeus
Nastopajoči Murko, Claudia, Mladi Langa in Amadeus

Vsak dan se srečujemo z velikimi socialnimi in političnimi spremembami, ki so vzrok za vse večjo neenakost med ljudmi. Slednje se izraža tudi na področjih, kjer so se več let dogajale vojne grozote. Ta odsev je najbolj viden pri otrocih, ki so ostali brez staršev in svojcev, brez domov ali oropani enega izmed staršev, v materialnem pomanjkanju in psihičnem stresu. Za otroke brez možnosti za preživetje v medvojnem času (1991-1995) je fra. Slavko Barbarič organiziral namestitve za te otroke. Rodila se je ideja za izgradnjo otroške vasi. V otroški vasi “Majčino selo” v Bijakovići v BiH v 7-družinskih hišah skrbijo za 50 do 60 otrok. Povojne posledice jih bodo še dolgo spremljale. V skupnosti Majčino selo sprejmejo v oskrbo vsakega otroka, zapuščenega ali živečega globoko pod življenjskim minimumom, ne glede na njegov državljanski predznak. Otroci iz skupnosti obiskujejo osnovno šolo v Bijakovići. Člani Kluba Modrosti Celje so od leta 2002 skupnost obiskali kar 4 krat in nudlil pomoč v obliki oblačil in igrač. Za leto 2010-2011 so sprejeli odločitev, da otroke iz Majčinega sela povabijo na 6-dnevni tabor v Slovenijo in sicer na Celjsko kočo. Povabilo so posredovali v Majčino selo in OŠ Bijakovići in se na podlagi dogovora odločili za pripravo projekta “100 otrok iz BiH v Slovenijo”.

Povezovalka programa, Zgonc, Vogrinec Vesel in Novina
Povezovalka programa, Zgonc, Vogrinec Vesel in Novina

Z raznimi dobrodelnimi koncerti in ostalimi dogodki bodo otrokom iz Majčinega sela skušali omogočiti omenjeni tabor, kar bo mogoče le s prispevki, ki jih bodo zbrali na omenjenih prireditvah. Na tokratnem koncertu so nastopili Damjan Murko, Marjan Zgonc, Mlada Langa, Azalea, Marjan Novina, Amadeus, Claudia, Alen Vogrinec Vesel in še nekateri.

Vabljeni k ogledu video prispevka, kjer smo za vas ujeli nekaj zanimivosti iz petkovega dobrodelnega koncerta v Podčetrtku.

 
v/t/f: eH