Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjurske podžupanske uganke


Več ali manj je jasno, da bomo imeli enega podžupana, kdo pa to bo in kaj bo počel na Občini, bomo lahko ugibali še vsaj tja do jeseni. Župan Diaci je prepričljivo nakazal, da se mu z imenovanjem podžupana ne mudi. Njegova odločitev je dokaj logična, ker po eni strani kot polno zaposlen občinski funkcionar očitno obvladuje županske pristojnosti, po drugi strani pa niti ni prepričan, če podžupana sploh potrebuje.

V preteklih Tislovih mandatih so bili podžupani predvsem le eksponenti koalicijskih strank, ki so županu zagotavljali lagodno večino v občinskem svetu, in so mu bili le »mimogrede« tudi pomoč pri vodenju občine, včasih pa tudi že v breme. Sedaj so stvari bistveno drugačne, Diaci ne potrebuje niti operativnega župana niti t.i. dekorativnega podžupana, da bi mu zagotavljal politične zaveznike, ker ima ta hip v t.i. »Koaliciji voljnih« povsem zadovoljivo podporo v OS. Res pa je, da koalicijo drži skupaj pričakovanje imenovanja podžupana, zato se bo pravi obraz te zveze pokazal šele, ko bo padla odločitev o njem. Govorim v ednini, kajti zdi se povsem nemogoče, da bi si Diaci premislil in si kupoval politično večino v OS z imenovanjem dveh ali celo treh podžupanov. Problem je, ker se mu za eno podžupansko funkcijo ponujajo LDS, Desus in SD. Za LDS je znano, da pogojuje svoje članstvo v koaliciji s profesionalnim podžupanom iz svojih vrst, kar pa je resna težava. Diaci profesionalnega podžupana ne potrebuje, še najmanj pa takega iz vrst LDS, ki ima v OS le 3 svetnike. Cveto Erjavec iz SD je podžupan že bil in bi z veseljem prevzel še en mandat, toda njegova ponudba dveh svetniških glasov ni dovolj težka, da bi prišel v resno kombinacijo. Tudi osebne ambicije Staneta Zupanca iz Desusa ne štejejo nič več kot trije negotovi glasovi v OS. Vsi trije kandidati so skupaj dovolj zanimivi, vsak zase pa ne pomenijo tako rekoč nič. Teoretično je možno, da bosta (ali sta že) Desus in SD izstopila iz podžupanske dirke v korist LDS oziroma Jožeta Artnaka, ki bi nazadnje hvaležno pristal tudi na le »ljubiteljsko« podžupanstvo, a je to iz strateških razlogov malo verjetno, ker gre za tri konkurenčne stranke, ki se borijo za približno iste (leve) volivce. Pojavlja se tudi dilema, ali ni izvolitev Jožeta Štiglica (Desus), ki je bil izvoljen za mestnega malega župana s podporo GOŠ, že del podžupanske trgovine? Toda »kupnina« se ne zdi dovolj zanimiva. Poleg tega je nesporno, da se Diaci zaveda, da je »Koalicija voljnih« zelo heterogena, dolgoročno nestabilna in težko obvladljiva, zato prikrito prav gotovo neguje tudi varianto s Koržetom oziroma s »sovražno« SDS. Za t.i. »dekorativno« podžupanstvo bi si zagotovil razmeroma homogeno večino 15 svetnikov v OS in dolgoročno mir v hiši. Ta opcija je tako rekoč klasična politična rešitev in po moji oceni zelo realna. Sedanja »smrtna sovražnika« Diaci in Korže sta dovolj velika pragmatika, da si lahko zelo hitro padeta v objem.

Tu se pojavlja nov vidik: Jože Korže je javno povedal, da se od politike poslavlja in da ga podžupanska funkcija niti pod razno ne zanima, prepustil pa bi jo nekomu iz vrst svetnikov SDS. Najbolj naravna izbira je hči Jelka Godec, kot se je že šušljalo pred volitvami, kar bi verjetno prineslo nekaj napetosti v SDS, toda bi povsem odgovarjalo županu, saj bi Godčevo kot direktorico proračunske LUŠ z malo nuje lahko uspešno obvladoval. Vsekakor veliko lažje kot večkratno prekaljenega lisjaka Artnaka ali trmastega Koržeta. Bi kar rekel, da je Jelka Godec podžupanski favorit št. 1.

Povsem za odmet ni tudi varianta z Robertom Polnarjem in iskanjem t.i. programskih koalicij v OS. Bila bi še najbolj v skladu s predvolilnimi obeti GOŠ, toda praktično je zelo težavna in nikakor ni po meri očitno avtoritarno nadahnjenega Diacija. Vse podžupanske kombinacije so vratolomne in za dozorevanje potrebujejo res malo več časa, ne nazadnje tudi zato, ker ima ideolog GOŠ Polnar, če slučajno še vztraja pri svojih predvolilnih vizijah, pred očmi »revolucionarne« rešitve. Pričakujem, da bo tudi v jeseni 2011 verjetno še prezgodaj za imenovanja podžupana.

Franc Kovač / Šentjurske novice, 26. 1. 2010