Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Predstavitev knjige Zdravilišče Rogaška Slatina (video)


Zadnji januarski ponedeljek je minil v znamenju predstavitve nove knjige avtorja Martina Keneta, ki nosi naslov Zdravilišče Rogaška Slatina. Predstavitev je potekala v knjižnici v Rogaški Slatini, sogovornik je bil znan slatinčan, izredni profesor dr. Jože Lipnik.

Martin Kene, rojen leta 1924, v knjigi predstavlja svoj pogled na Zdravilišče Rogaška. Dr. Jože Lipnik je uvodoma poudaril, da je knjiga intenzivno nastajala celo preteklo leto. Martin Kene ga je povabil k sodelovanju, na kar se je z veseljem odzval. Z lektoriranjem in ostalo tehnično pomočjo je dr. Lipnik pripomogel h končni obliki in izgledu knjige. Avtor knjige se je najprej zahvalil obiskovalcem, ki so s prisotnostjo dokazali, da jim nova pridobitev pomeni več kot zgolj še ena knjiga.

Obiskovalci so z zanimanjem spremljali predstavitev knjige
Obiskovalci so z zanimanjem spremljali predstavitev knjige

Ideja o nastanku knjige je zorela kar nekaj let. Prvotni načrt je bil naslonitev na knjigo prof. dr. Adolfa Režeka, ki je izšla leta 1964 in nosi naslov Rogaška Slatina na starih slikah, fotografijah, zemljevidih, spomenikih in kozarcih. Vendar je po napisanih 60 straneh ugotovil, da mora pristopiti k novemu koncept, ki bo slonel na drugačni osnovi, saj bi ne imelo smisla ponavljati stvari in dogodke. Knjiga vsebinsko sicer razčlenjuje zgodovinske dogodke in dejstva v Rogaški slatini, vendar se je avtor bistveno opredelil na zadnje, torej peto obdobje, ki traja od leta 1991, do leta 2009. V njej je izpostavil povzetke nekaterih za razvoj Zdravilišča Rogaška pomembnih vprašanj. V knjigi je avtor naštel in podrobneje opisal tudi vse vrelce, mineralne vode, polnilnice, katoliške kapelice, pravoslavno kapelico in judovsko pokopališče, ki je pravzaprav bil prostor, kjer so prakticirali judovsko bogoslužje. Vključil je tudi številne lekarne, najstarejše stavbe Zdravilišča Rogaška, glasbene paviljone, igralnice in casinoje.

Posebej težavno je bilo pridobivanje podatkov o raznih osebah in zdravnikih, ki so v vsej zgodovini Zdravilišča Rogaška tam službovali, zdravili. Za razliko od ostalih avtorjev, ki so pisali knjige o Rogaški Slatini, je večino virov iskal osebno in jih ni naval od ostalih avtorjev.

Nataša Koražija, direktorica knjižnice
Nataša Koražija, direktorica knjižnice

Za konec naj napišemo, da je avtor knjige Zdravilišče Rogaška Slatina s podnaslovom “iztrgati pozabi” eden tistih, ki ne pusti, da bi dogodki, ki so se zgodili v Rogaški Slatini, izginili v pozabo. Vse, ki vas zanima več ste vabljeni, da na knjižnih policah knjižnic poiščete izvod in ga preberete.

Vabljeni, da si v spodnjem video prispevku ogledate utrinke s predstavitve, kjer Martin Kene razlaga, kako in kje je iskal podatke, ki jih je vključil v svoje delo.

 
v/t/f: eH