Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Odprtje razstave Erne Ferjanič – Drugačna perspektiva (video)


Na dan, ko smo po vsej državi praznovali slovenski kulturni praznik, je v Anini galeriji v Rogaški Slatini potekala otvoritev razstave slik Erne Florjanič Fric, ki nosi naslov “Rogaška Slatina” – drugačna perspektiva. Pester program je povezoval domačin dr. Jože Lipnik, nastopili so glasbenik Zvonko Podkoritnik, ki je zaigral na havajsko kitaro in sopranistka Daniela Meke ob spremljavi Sare Omerzel.

Pester program je dr. Jože Lipnik zapolnil s prebiranjem svojih in Erninih pesmi, ki se bolj ali manj nanašajo na razstavljene slike, katerih tematiko je avtorica črpala iz motivov Rogaške Slatine. Slikarka, pesnica in velika poznavalka kulturnih objektov v Rogaški Slatini, Erna Ferjanič Fric, se je rodila 1955 v Celju. Diplomirala je iz likovne umetnost, vodila je Grafični muzej, organizirala številne likovno umetniške prireditve. Zaposlena je kot likovna pedagoginja v osnovni šoli, vodi edukativno-likovnoustvarjalne delavnice za otroke in odrasle.

Dr. Jože Lipnik se je izvrstno znašel v vlogi povezovalca programa
Dr. Jože Lipnik se je izvrstno znašel v vlogi povezovalca programa

Zadnjih upodobitev, ki jih je avtorica postavila na ogled, se je lotila iz svoje perspektive; poleg likovne, sta vključeni tudi časovna in čustvena perspektiva. Kot otrok je živela v Rogaški Slatini in življenje sredi parka je bilo po njenih besedah nekaj posebnega. S prijatelji so poznali vsa drevesa, žive meje, skupaj so poslušali različne govorice obiskovalcev zdravilišča, opazovali so glasbenike pri igranju v glasbenih paviljonih in ob tem po svoje doživljali glasbo. Spominja se magnolij, divjih kostanjev v razcvetu, parkovnega čuvaja, ki so se ga bali, požara pivnice mineralne vode in gradenj novih objektov. Vtisi iz otroštva so ujeti v njeni najnovejši razstavi.

Sopranistka Daniela Meke je pela pesmi - naše in vaše mladosti

Slike so odsev različnih razpoloženj, ki jih je avtorica doživljala, razvidne so različne barvne ekspresije. Za boljšo predstavo je ob nekaterih njenih izdelkih dodala tudi fotografije objektov, ki jih je naslikala. O razstavi je med drugim zapisala: “…Z barvami zapeta pesem mojemu kraju mladosti, v obrisih se sluti stavba, ki so jo oči že stokrat preiskale do vseh podrobnosti; le čemu podrobnosti, naj izstopi oblika, ves okras ostaja tam nekje v spominu, Nemogoče bi bilo ob stavbah ogniti se vsemu rastlinstvu v parku, od trave in pušpana, da o cvetočih preprogah ne govorim. In ob mojih upodobitvah naj povedo svoje tudi fotografije – primerjava med posnetki objektivnega sveta in odtisi le-tega iz mojega notranjega sveta“. 

Razstavo je uradno odprla direktorica Zavoda za kulturo Rogaška Slatina, mag. Klaudija Redenšek, ki je v nagovoru izrazila zadovoljstvo nad dejstvom, da je slovenski kulturni praznik v Rogaški Slatini okronan z odprtjem te razstave.

Zanimanje za razstavo je bilo veliko
Zanimanje za razstavo je bilo veliko

Vabljeni, da si v spodnjem video prispevku ogledate utrinke iz otvoritve s pestrim glasbenim in pesniškim programom.

Za vse, ki bi si razstava ogledali, lahko to storite do 6. marca 2011.

 
v/t/f: eH