Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Brez Photoshopa – razstava fotografij Jožeta Strniše (video)


Konec minulega vikenda je v Kulturnem centru Rogaška Slatina potekala otvoritev razstave fotografij, ki nosi naslov “Brez Photoshopa”. Avtor fotografij je znan Slatinčan, Jože Strniša, ki je med drugim odgovorni urednik lokalnega tednika.

Jožeta Strnišo poznamo predvsem kot novinarja in ljubitelja športa, tokrat se je širši javnosti predstavil tudi kot fotograf. Fotografije so po besedah povezovalke programa in direktorice Zavoda za kulturo Rogaška Slatina, mag. Kaludije Redenšek, trenutki, ki ostajajo zapisani v večnosti, so zgodbe, ki jih je ustvaril fotograf in gledalca lahko navdihnejo, ga zabavajo, napolnijo z grozo ali ga razsvetlijo. Fotografije človeka zgrabijo, ga posedijo prav na sredo dogajanja kjerkoli na svetu. Predstavljajo osebnosti, odnose in sanje. So podlaga sestavin, iz katerih zna dober pripovedovalec sestaviti zgodbe, ki sežejo v srce in ostanejo globoko v spominu. 

Oktet Zibika
Oktet Zibika

Razstava s pomenljivim naslovom seveda pomeni, da avtor fotografij ni obdeloval, saj meni, da bi s tem izgubile pristnost in bi ne bile naravne. Fotografiranje je strast, ki se prične s potrpežljivostjo, konča pa s posebnim odnosom med fotografom in končnim izdelkom, fotografijo. Jože Strniša zase pravi takole: “Pravijo, da je fotografija ujet trenutek. Se popolnoma strinjam in dodajam: pogosto je potrebno biti ob pravem trenutku na pravem mestu, seveda s fotoaparatom v roki. Najprej razčistimo: Nisem nikakršni fotografski mojster, saj sem na tem področju popoln amater, ki se sicer s čudovito dejavnostjo resneje ukvarjam šele nekaj let. Zato, spoštovani mojstri fotografij, ne drznem si primerjati se z vami, a si domišljam, da sem uspel posneti nekaj zanimivih fotografij. Že vnaprej vas prosim, da ste milostni pri kritiki in širokoustni pri morebitnih pohvalah. S fotografijo sem se resneje pričel ukvarjati iz preprostega razloga. Razvoj časnikarskega poklica ni več dovoljeval, da bi na nek dogodek odšla tako novinar kot fotograf. Pomembno vlogo je odigrala tudi tehnologija oz. razmah digitalne fotografije, ki omogoča sproten predogled in popravek, če fotografija ne uspe. Da je fotografija ujet trenutek, pričajo fotografije, posnete na različnih dogodkih, predvsem športnih. Teh posnetkov ni mogoče ponoviti, so trenutek, ki ga ujameš ali ne. Fotografije so predstavljene takšne, kot so bile posnete, menim namreč, da popravki z računalniško tehnologijo fotografijo popačijo. Drugače povedano: ob pogledu na fotografijo z veliko popravki več ne veš ali gledaš fotografijo ali računalniški izdelek. Pa najsi gre za portret ali fotografijo narave. Pri posnetkih narave pa velja, da moraš biti ob pravem času na pravem mestu”.  

Jože Strniša se je za podporo in razumevanje zahvalil tudi družini
Jože Strniša se je za podporo in razumevanje zahvalil tudi družini

Dogodek je popestrilo kar pet glasbenih gostov oz. skupin. Najprej so nastopili pevci okteta Vitis, nato je na oder stopila Kaja Humski, na katero je avtor razstave postal pozoren na neki prireditvi, ko je enostavno pristopila do njega in ga vprašala, če bi jo lahko fotografiral za naslovnico lokalnega tednika. Seveda se ji je želja uresničila in nastalo je vzajemno sodelovanje. Zapeli so tudi pevci Okteta Zibika, ki prihajajo iz vasi, kamor Jože zaradi pristnosti in prijaznosti domačinov vedno rad zahaja. Dogodek je s čudovitim glasom popestrila vedno odlična Ana Ferme, zadnja je nastopila skupina, ki prihaja iz Jožetovega domačega kraja, skupina Sled.

Skupinska fotografija vseh nastopajočih
Skupinska fotografija vseh nastopajočih

Vsekakor gre za serijo odličnih fotografij narave, portretov in trenutkov, ki bodo za vedno ujeti v času. Obiskovalci razstave lahko ob fotografijah začutijo čar in zaslutijo sporočilnost, ki jo je Jože pričaral skozi objektiv. Nepredelano, pristno, prvinsko, naravno. Predvsem pa srčno in neprisiljeno. Kot je on sam. 

Otvoritev razstave je potekala prav na 55. rojstni dan avtorja, ogled pa bo možen vse do 19. marca, ko praznujemo Jožefovo.

Vabljeni, da si v spodnjem video prispevku ogledate predstavitev nekaterih fotografij in nagovor avtorja razstave, Jožeta Strniše.

 
v/t/f: eH