Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

67. obletnica prihoda XIV. divizije na Štajersko (video)


Prvo februarsko soboto je v Sedlarjevem potekala 67. obletnica prihoda XIV. divizije, ko so borci divizije prečkali reko Sotlo in prišli na Štajersko. Obletnice so se udeležili borci legendarne XIV. divizije, minister za finance RS France Križanič, župan občine Podčetrtek Peter Misja, člani Zveze združenja borcev za vrednote NOB, nekateri župani UE Šmarje pri Jelšah, predstavniki Slovenske vojske, veterani vojne za Slovenijo, policijska enota SEVER, društva izseljencev, pohodniki in številni drugi, ki se obletnic udeležujejo že vrsto let.

Številni udeleženci osrednje proslave
Številni udeleženci osrednje proslave

14. divizija je bila formirana 13. 7. 1943, a se je ves čas spreminjala. Po sklepu Glavnega poveljstva partizanske vojske je januarja 1944 odšla na Štajersko, da bi v tem delu Slovenije okrepila narodnoosvobodilno gibanje. Divizija je bila sestavljena iz treh brigad: Tomšičeve, Šercerjeve in Bračičeve, kirurške ekipe in kulturniške skupine. Štela je 1.112 bork in borcev. Na pot iz Suhorja v Beli krajini je odšla 6. januarja 1944. Seveda ni bilo mogoče po najkrajši poti, saj je nemška vojska stražila vse ceste, zato so se odločili, da gredo prek Hrvaške. Brez večjih težav je divizija prešla zahodno Hrvaško in se nato prek hrvaškega Zagorja spet vrnila v Slovenijo.

Spominskega dogodka so se udeležili tudi predstavniki republik nekdanje Jugoslavije
Spominskega dogodka so se udeležili tudi predstavniki republik nekdanje Jugoslavije

V noči iz 6. na 7. februar je prekoračila Sotlo in mejo pri Sedlarjevem, po zasilnem mostu, ki so ga zgradili hrvaški aktivisti. Tako je prišla na Štajersko. Vendar ji ni uspelo dovolj hitro doseči Pohorja. Nemška vojska jo je začela napadati in obkoljevati, tako da se je morala prebijati iz obročev v hudem mrazu in globokem snegu. Pri Spodnjem Doliču se je razbila v dva dela: štirje bataljoni so se prebili na Pohorje, glavnina divizije se je nato bojevala na Paškem Kozjaku in se od tam prebila na Graško Goro, kjer je 21. februarja bojevala najtežje boje na pohodu. Iz obroča se je prebila pri Ravnah, od tam je krenila proti Mozirskim planinam. 25. februarja, ko so Nemci prekinili operacije proti njej, je divizija imela še 440 za boj sposobnih borcev, 261 je bilo ranjenih, padlo pa je več kot 200 borcev (Tina Toman; 14. divizija: Pohod in oskrba; Diplomsko delo).

Peter Misja in France Križanič
Peter Misja in France Križanič

Po lanskoletnih zapletih in bitkah za osrednjo proslavo, ki se je odvila v Podčetrtku, se je letos osrednja proslava vrnila v kraj kamor sodi, v Sedlarjevo. Po proslavi je nekaj deset pohodnikov krenilo na tridnevni pohod po poteh 14. divizije.

Vabimo vas, da si v spodnjih video prispevkih ogledate govorce na proslavi, ki so poleg župana Podčetrtka Petra Misje še minister za finance France Križanič, borec 14. divizije Alojz Dolničar ter predstavnik pohodnikov, Andrej Mavri

 
 
 
 

 

v/t/f: eH