Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Glasbeno-gledališka predstava “Krizantema na klavirju” (video)


Glasbeno-gledališki projekt Janje Majzelj je še eden med izvrstnimi kulturnimi dogodki, ki so se in se še bodo v januarju zgodili na področju Kozjanskega in Obsotelja. Sredin večer izbranih šansonov priljubljene pesnice, skladateljice in izvajalke Svetlane Makarovič z naslovom “Krizanteme na klavirju”, smo si ogledali v Kulturnem centru v Rogaški Slatini.

Izjemna vokalistka Janja Majzelj je zahteven projekt Svetlaninih šansonov, ki so imeli celo sodno prepoved izvajanja za kogar koli, ki ni imel njene privolitve, scensko predstavila iz varne zasebnosti sobe in naslanjača v njej, oblečena v kavbojke in v belo majico, v katerih se igralka in izvrstna interpretka menda počuti najbolje. Nastopa tudi brez gledališke maske. Minimalistično, iz lastne notranjosti zastavljeno intimno izpovedno jedro uprizoritve je protagonistka, ki je sicer avtorica veznega besedila med posameznimi pesmimi, zaokrožila s prilagojenim odrskim gibanjem, plesom, gestami in grimasami. Eksplozijo kreativnosti naj bi v Janji sprožila Svetlana, saj je v projektu sama bila gonilna sila, avtorica veznih tekstov, sama je našla celo kostume. Svetlanina odločitev, da je ponudila svoje šansone Janji Majzelj se je porodila, ko je slednjo slišala peti. Po besedah Svetlane, naj bi bila Janja Majzelj še boljša šansonjerka od nje same.

Janja Majzelj v naslonjaču
Janja Majzelj v naslonjaču

Glasbeno-scenski dogodek je presegel vsa pričakovanja, saj sta jamstvo za uspeh napovedovali imeni sami po sebi – Janja Majzelj kot izjemna interpretka in Svetlana Makarovič kot izjemna pesnica. Predstavo so dodatno glasbeno in pomensko razširi izvrstni glasbeniki, spremljevalni kvartet, ki si ga je umislila Janja sama. V barvnih kostumih potujočih ljudskih muzikantov s klobuki, ki se v hipu prelevijo v potepuške ulične muzikante, v naslednjem hipu v jazz glasbenike v zakotnem baru velemesta, so nastopili Nino de Gleria na basu, Joži Šalej na klavirju in na harmoniki, Jelena Ždrale na violini in mandolini, ter Blaž Celarec na tolkalih in klarinetu.

Protagonistka uprizoritve “Krizantema na klavirju” seveda ne posnema interpretacije Svetlane Makarovič, čeprav se zdi, da se s svojo umetniško osebnostjo in naravo zlahka približa jedki sporočilnosti avtoričinih šansonov. Uro in pol trajajoč glasbeno-gledališki projekt naj bi po besedah poznavalcev bil nekaj najboljšega in najlepšega, kar se je v Sloveniji zgodilo na področju šansonov. Toliko pevske izraznosti, mimične in gibalne izbrušenosti, prepletenih s pretresljivo in prepričljivo interpretacijo, pri nas še nismo videli. V popolnosti je torej zaživelo vse: glasba, nastop in dramaturgija.

K izvrstni izvedbi so pripomogli tudi odlični glasbeniki
K izvrstni izvedbi so pripomogli tudi odlični glasbeniki

Janja se je tokrat – skupaj z izvrstnimi glasbeniki – lotila pesmi Svetlane Makarovič, v katerih se odkrito in brez ovinkarjenja razkriva celostno in plastično življenje z vsemi motivacijami, vzroki in posledicami. Pesnica obravnava predsodke, zablode, razgalja ukoreninjene vzorce in brez moraliziranja vedno stoji na strani nemočnega.

Izvrstna predstava, ki smo je bili deležni, je leta 2009 odprla Borštnikovo srečanje in z velikim uspehom gostuje po vsej Sloveniji. Na tednu slovenske drame v Kranju pa je dobila nagrado občinstva.

Vabljeni k ogledu utrinkov iz predstave, ki smo jih posneli za vas, obiskovalce našega spletnega portala. 

v/t/f: eH