Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Blues koncert Bebè na Volè – Adam Semijalac (video)


Dogodkov polna tretja januarska sobota je postregla tudi z blues koncertom odličnega glasbenika Adama Semijalaca, ki se zgodil v Coffee shopu v Rogaški Slatini. V sicer ne prepolnem koncertnem prostoru je vzdušje postopoma dvigoval glasbenik, ki je v skoraj dveh urah preigravanja s tehniko in petjem jemal dih marsikateremu prisotnemu.

Zagrebški blues kantavtor Bebè Na Volè, s pravim imenom Adam Semijalac, ne izvaja le izvornega delta bluesa, kot je navedeno v večini virov, ampak široko paleto vseh podzvrsti in fuzij bluesa. Slednje je dokazal na sobotnem koncertu v Rogaški Slatini, kjer je za sladokusce bluesa pripravil enkraten spektakel. Za skoraj enourno zamudo (koncert se je obetal ob 22h) se je prisotnim oddolžil z ubranim programom, s katerim je redko koga pustil ravnodušnega. Prefinjeno igranje kitare je dopolnjeval z vokalom, kar je temačni ambient naredilo skoraj mistično. Na koncertu smo lahko srečali kar nekaj slatinskih in okoliških glasbenikov, ki so prišli Zagrebčana poslušat v živo. 

Odličen glasbenik je postregel s paleto bluesa
Odličen glasbenik je postregel s paleto bluesa

Blues je glasbena zvrst, iz časov garanja temnopoltih sužnjev na poljih bombaža na ameriškem jugu. Skupine obiralcev bombaža so si dneve in muke krajšali s harmonijo pesmi, imenovano blues pentatonika. Slednje je na videz enostavna harmonija, ki temelji na prirojenem in prefinjenem občutku. Večina poznavalcev je mnenja, da se tega ne da naučiti, občutek je prirojen. Lep primer je Billy Gibons, poznan po minimalističnem igranju, le z nekaj toni, a neponovljivo. Zato naj bi bila blues tehnika najlažja, a hkrati najtežja kitarska tehnika. V dvajsetem stoletju je ta zvrst, ki je bila sprva domena temnopoltih, prešla v širši krog glasbenikov, k čemer je pripomogla popularizacija rock’n’rolla. Tipična blues pevka je bila Janis Joplin. 

Zagrebčan je kitarsko tehniko dopolnjeval z odličnim vokalom
Zagrebčan je kitarsko tehniko dopolnjeval z odličnim vokalom

Vabimo vas, da si v spodnjem video prispevku, ki smo ga za vas pripravili iz fotografij in glasbe s koncerta, ogledate in poslušate zagrebškega blues virtuoza.

 
v/t/f: eH