Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prihodnost Alposa brez Mirjana Bevca?


Kot kaže se usoda največjega šentjurskega podjetja vendarle razpleta in morda se bo Alpos vsaj zaenkrat izognil stečaju. Banke naj bi milijonske dolgove reprogramirale za 15 let in skupaj s Slovensko industrijo jekla postale večinske lastnice podjetja. Bolj ali manj je tudi jasno, da bo podjetje dobilo novo vodstvo. Mirjan Bevc, ki je od sredine novembra na bolniški, kmalu naj ne bi bil več predsednik uprave.

Zadnji tedni so bili v Alposu ponovno zelo razburljivi. Stresno reševanje zadolženega podjetja je pustilo negativne posledice tudi na zdravju predsednika uprave Mirjana Bevca, ki je od sredine novembra na bolniškem dopustu. Operativno naj bi podjetje do nadaljnjega vodil Rado Marot.

Usoda podjetja, ki je v prvih devetih mesecih ustvarilo skoraj 56 milijonov evrov čistega izgube, je izključno v rokah bank. Alpos je prejšnji teden prek Ljubljanske borze sporočil vse prej kot spodbudne rezultate letošnjega poslovanja. V prvih devetih mesecih so ustvarili le 6,5 milijona evrov prihodkov, kar je krepko manj kot v enakem obdobju lani, ko so bile razmere na svetovnih trgih zaradi gospodarske krize realno vendarle še slabše. Toda Alpos se je zapletel v težak položaj, iz katerega se bo očitno težko rešil tudi s prisilno poravnavo.

Kot je znano, je uprava pripravila načrt finančne reorganizacije, ki pa se je pokazal za nerealnega. To je potrdil tudi prisilni upravitelj Andrej Marinc, ki je v postopku prisilne poravnave prejel 106 zahtevkov upnikov. Ti so skupaj prijavili za 213 milijonov evrov terjatev, nekateri upniki pa so tudi že zahtevali stečaj podjetja.  

 

Banke upanje za Alpos

Seveda pa so največji upniki Alposa banke, ki imajo skupaj 131,8 milijona evrov terjatev. Po virih časnika Finance, naj bi te načeloma že sprejele odločitev, da bodo Alposu reprogramirale dolgove za obdobje 15 let. Sledil naj bi podpis skupnega sporazuma, na podlagi katerega naj bi izglasovali prisilno poravnavo in se tako izognili stečaju. Uprava skupaj z bankami tako pripravlja nov predlog, ki ga morajo predložiti najkasneje do 4. decembra. V predlogu predvidevajo 45-odstotni odpis terjatev oziroma 55-odstotno poplačilo.

Po nekaterih virih naj bi banke zagotovile tudi svež denar za zagon proizvodnje, saj je znano, da delo v cevarni zaradi pomanjkanja surovin poteka le občasno. Prišlo naj bi tudi do lastniških sprememb. Banke naj bi del terjatev spremenile v večinski lastniški delež, v Alpos pa naj bi lastniško vstopila tudi Slovenska industrija jekla (SIJ), ki se je že večkrat omenjala kot potencialni partner. SIJ ima do Alposa sicer 9 milijonov evrov terjatev.

Finance navajajo skepso poznavalcev razmer, ki menijo, da bo Alpos tudi ob reprogramu dolgov težko posloval uspešno, saj naj bi z izdelavo jeklenih cevi ustvarjal premajhno dodano vrednost. V ozadju odločitve za reprogram kreditov naj bi bili problemi bank, ki bi jim stečaj Alposa preveč poslabšal poslovne rezultate.

 

Bo Bevc zamenjan?

Bolj ali manj je jasno, da bo Alpos ob morebitni uspešni prisilni poravnavi dobil novo vodstvo, kar naj bi bila glavna zahteva bank upnic, ki pa se še niso dogovorile o novih imenih. Uprava, ki jo od prvega dne preoblikovanja v delniško družbo vodi domačin Mirjan Bevc (ta je sicer na čelu Alposa že več kot 20 let), v času gospodarske krize ni našla pravih rešitev, da bi šentjurski gigant splaval iz rdečih številk.

Za razprave o razlogih in morebitnih spornih potezah vodstva, ki so Alpos pripeljale na rob propada, bo še dovolj časa. Razkritje svoje plati zgodbe je za Šentjurske novice v elektronskem sporočilu obljubil tudi Bevc, ki je trenutno zaradi zdravstvenih težav odsoten.

Vsekakor pa kaže, da se bosta Alpos in Šentjur zaenkrat izognila najbolj črnemu scenariju-stečaju podjetja, ki bi pomenil tudi veliko socialno bombo v občini. Potrebno pa je tudi upoštevati, da bo morebitna nova uprava (vprašanje je, če bodo v njej tudi Šentjurčani) zagotovo potegnila nekatere ostre poteze, zato ni izključeno, da bodo ogrožena delovna mesta v neperspektivnih hčerinskih podjetjih.

 

Alpos in Merkur

Predsednik uprave Alposa Mirjan Bevc je novembra 2007, ko o gospodarski krizi in težavah Alposa ni bilo še duha in sluha, v intervjuju za Šentjurske novice med drugim govoril tudi o menedžerskem prevzemu Merkurja. Na vprašanje, ali gre po njegovem mnenju za legalno in etično potezo, je odgovoril: »Gotovo gre za legalno potezo, ki je lahko za podjetje celo zelo koristna, če gre za čvrstejšo povezavo med menedžmentom in firmo in ne le za trgovino oziroma špekulacijo. V tem primeru, tako vse kaže, gre za tovrstno pozitivno potezo. S tem, kaj bi tu utegnilo biti etično sporno, se ne kaže obremenjevati. Takšna je pač privatizacija.«

Pred meseci se je razkrilo, da je Alpos posodil 10 milijonov evrov podjetju Merfin, ki je v lasti nekdanjih menedžerjev Merkurja.  Šlo naj bi za pomoč Binetu Kordežu pri sofinanciranju menedžerskega odkupa Merkurja, ki je, zanimivo, tudi eden izmed upnikov Alposa … Konec leta 2010 sta tako Alpos kot Merkur v prisilni poravnavi.


L.H. / Šentjurske novice, 23. 11. 2010

 

*Na fotografiji z leve ožja alpoška vodstvena ekipa Mirjan Bevc, Stane Flander in Rado Marot, ko so z Brankom Potočnikom odpirali tovarno v srbskem Aleksincu