Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Miklavž ob svojem godu obiskal pridne otroke (foto in video)


miklavzZačetek decembra je, vsaj pri otrocih, poln pričakovanj. Na predvečer svojega godu, ki ga praznuje 6. decembra, ali že kakšen dan prej otroke in odrasle obišče prvi od treh dobrih mož, Sv. Miklavž. Tudi letos je bilo tako in skoraj v vsakem slovenskem kraju so ga minuli vikend sprejeli medse. Mi smo ga ulovili v Šmarju pri Jelšah, kjer je na predvečer svojega godu razveselil številne majhne in velike otroke.

Sveti Miklavž ali Nikolaj je krščanski svetnik in škof, ki je v 3. stoletju živel na območju današnje Turčije. Znan je bil po svoji darežljivosti in dobrodelnosti. Po krščanski tradiciji Miklavž v spremstvu parkeljnov in angelcev otroke obišče pred svojim godom, ki ga praznuje 6. decembra in pridne obdari, poredne pa pošlje k parkeljnom. Je prvi od treh dobrih mož in tisti, ki ga Slovenci in mnogi ostali narodi po svetu najdlje poznamo, saj je v naše kraje začel zahajati že mnogo preden sta pot našla Božiček in Dedek Mraz. Včasih je otroke obdaroval predvsem s suhim sadjem, kakšnimi nogavicami ali kapami, za preventivo pa ni smela manjkati šiba. Danes so ta darila bolj bogata, čeprav se v marsikaterem paketu šiba še vedno najde.

V naši galeriji fotografij si oglejte, kako je potekalo šmarsko Miklavževanje, ki so ga s svojim nastopom popestrili člani otroškega pevskega zborčka župnije Šmarje pri Jelšah in šmarski veroučenci. V spodnjem posnetku si oglejte, kako je Miklavž letos nagovoril otroke.

miklavzevanje
Zborček je krajšal čas otrokom med pričakovanjem v teh dneh zelo zaposlenega svetnika
miklavz
Otroci so bili najbolj veseli daril

Več fotografij v galeriji na Kozjansko.info (klik)

v/t/f: mK