Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Crescendo tudi drugič “bomba”


 

Crescendo je pihalna skupina, ki je sestavljena iz peterice glasbenikov, virtuozov na svojih inštrumentih, večina jih ima že glasbeno profesuro. Delno je Crescendo tudi šentjurska glasbena skupina, saj sta kar dva člana s Planine in v Šentjurju imajo prostor za vaje. Skupino sestavljajo Miha Šrimf – pozavna, Danilo Dominko – prva trobenta, Peter Gojkošek – pozavna, ter Planinčana Franci Kolar – trobenta in vokalist ter harmonikar Jernej Brilej.

Člani navajajo, da so se spoznali v Mariboru med študijem glasbe. Izvajajo komorno glasbo tako klasičnega, fanfarskega kot tudi zabavnega značaja, in s tem spektrom zajamejo širok krog poslušalstva.

Verjetno bi takšna komorna skupina le s težavo privabila obiskovalce, če bi se strogo držala klasičnega zapisa not, vendar ne, Crescendo iz svojega nastopa naredi pravi šov, ki ga spretno povezuje vokalist Jernej Brilej. Niso le glasbeniki, so tudi komedijanti, in ravno to daje čar njihovem nastopu. Kar burleskno se norčujejo iz izvajanega repertoarja, ki pa ga izvajajo ognjevito in z veliko energije. Po dokaj monotonem začetku, ko marsikateri obiskovalec že gleda na uro in gospod v šesti vrsti že spi, se njihov koncert prelevi v atraktivni šov. Salve smeha, ki jih izvabljajo od obiskovalcev, so spontane. V osnovi crescendovci naredijo koncert klasičnih skladb zanimiv in dostopen vsakemu obiskovalcu.

Med predstavo večkrat tudi odložijo svoje instrumente ter se preizkusijo v večglasnem petju, ki je poželo še večje aplavze kot instrumentalna klasična izvedba. Mogoče zato, ker zapojejo poznane skladbe, kot so Katrca, Bohemian Rhapsody in venček dalmatinskih, ki jih že dodobra poznamo.

Kljub pet-evrski vstopnini je dvorana Kulturnega doma v Šentjurju pokala po šivih, in to že drugič, saj so lani prav tako izvedli enako uspešen koncert. Zanimivo je, da so koncert organizirali kar sami, v lastni režiji in ne pod pokroviteljstvom kakšne šentjurske organizacije, ki skrbi za kulturno hrano občanov. Na koncu so po dolgem seznamu donatorjev, ki so jim omogočili ta koncert, povabili vse VIP vabljene na oder na kozarec vrhunskega rujnega ter svoj post festum potegnili pozno v noč.


Jure Godler / Šentjurske novice, 23. 11. 2010