Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V oktobru na Celjskem porast rotaviroz


Z Zavoda za zdravstveno varstvo Celje so sporočili, da so v oktobru zabeležili povečano število rotavirusnih drisk. Otroci do drugega leta starosti okužbo najtežje prenašajo in tudi najpogosteje zbolijo. Glede na lanski oktober in glede na povprečje prijavljenih primerov v tem mesecu v zadnjih petih letih so zabeležili skoraj trikrat več primerov rotaviroz. V letu 2009 so v celjski regiji zabeležili 277 primerov rotaviroz, v letu poprej pa kar 428. Rotavirusi so med najpomembnejšimi povzročitelji virusnih drisk. Širjenje rotavirusov preprečujemo s preventivnimi higienskimi ukrepi in cepljenjem.

»Pri rotavirusni okužbi ni posebnega zdravljenja. Najnujnejše je nadomeščati tekočino. Oboleli otroci in odrasli lahko pijejo kakršnokoli tekočino, odsvetujemo le gazirane pijače, ker povzročajo napetost v trebuhu. Otrok mora piti velikokrat, vendar po malem in kolikor prenese, naenkrat le nekaj žlic tekočine ali požirkov. Posebna dieta ni potrebna, zato otroku ponudimo hrano, ki jo želi. Če otroka dojite, z dojenjem nikakor ne prenehajte. Prav nasprotno, doječe matere naj otroke v času bolezni dojijo še pogosteje kot običajno. Ker drisko in bruhanje povzroča virus, jemanje antibiotikov na potek bolezni ne vpliva. Tudi zdravljenje z živalskim ogljem ni smiselno,« je povedala dr. Alenka Trop Skaza, dr. med., specialistka epidemiologije, predstojnica oddelka za epidemiologijo na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje. »Bolnik izloča virus predvsem v času bolezni in še nekaj časa po njej, tudi ko driska in bruhanje že izzvenita. Otroci, ki so preboleli rotavirozo, naj še vsaj dva dni po koncu bolezni ostanejo v domačem varstvu zaradi omejevanja prenosa okužbe na ostale otroke v kolektivnem varstvu. »Zelo pomembno je, da s higienskimi ukrepi poskušamo preprečiti širjenje virusa, kar pa je zlasti v kolektivih težko, ker je virus močno kužen. Otroci, ki imajo prebavne težave, morajo ostati doma. Posebno pozornost namenimo umivanju rok. Kadar bolnik bruha, je potrebno izbruhanino čim prej očistiti, krpe zapreti v vrečke, da ne pride do širjenja rotavirusov v zrak. Prostor moramo dobro prezračiti in očistiti z vročo vodo,« še priporoča dr. Alenka Trop Skaza.

Rotavirusi povzročajo drisko, bruhanje, krčevite bolečine v trebuhu in vročino. Rotavirusne okužbe se pri odraslih običajno izrazijo kot prebavne težave, ki trajajo kratek čas. Rotavirusne okužbe najtežje prenašajo otroci, še posebej dojenčki. Značilno je, da prva rotavirusna okužba poteka z najtežjimi bolezenskimi znaki. Zaradi bruhanja, driske in povišane telesne temperature lahko hitro pride do izsušitve, ki otroka življenjsko ogroža. Otrok postane utrujen, brezvoljen, zaspan, odvaja malo ali nič urina, urin potemni. Pri tako hudi izsušitvi nadomestimo izgubo tekočine le z dajanjem raztopin direktno v žilo in je zato najpogosteje potrebno zdravljenje v bolnišnici. Podatki Zavoda za zdravstveno varstvo Celje kažejo, da je med obolelimi zaradi rotaviroz najvišji odstotek otrok do drugega leta starosti. Za zaščito dojenčkov pred rotavirusnimi okužbami imamo na voljo tudi cepivo, ki otroka učinkovito zaščiti pred rotavirusno drisko. Starši dojenčkov se lahko o preventivni zaščiti podrobneje posvetujejo z otrokovim pediatrom ali v ambulanti Zavoda za zdravstveno varstvo Celje, kjer lahko opravijo samoplačniško cepljenje. V Sloveniji uporabljamo proti rotavirusnim okužbam dve vrsti cepiva. Otroka zaščitimo pred rotavirusno okužbo z dvema ali tremi odmerki, odvisno od vrste cepiva. Prvi odmerek cepiva lahko prejme že dojenček, starejši od šest tednov, cepljenje pa moramo zaključiti do 24. tedna dojenčkove starosti.

Rotavirusna okužba se zlahka prenaša z osebe na osebo na več načinov, največkrat z neposrednim, direktnim stikom. To pomeni, da se virusi iz okuženega zanesejo preko rok v usta druge osebe. Okužba se lahko prenaša ob bolne osebe tudi posredno iz onesnaženih površin, ki se jih je okuženi dotikal, preko igrač in drugih predmetov. Ko se drugi teh predmetov, na kateri so rotavirusi, dotikajo, si viruse ob ne dovolj temeljitem umivanju rok nehote zanesejo v usta. Verjetno je možen tudi aerogeni prenos (prenos po zraku), ko se rotavirusi iz fekalnih iztrebkov ali izbruhanine sprostijo v zrak. V tem primeru pride do okužbe zaradi vdihavanja zraka, v katerem so virusi. Inkubacijska doba (čas od okužbe do pojava bolezenskih znakov) je najpogosteje od enega do treh dni.