Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Še en šentjurski poklon dinastiji Ipavec – Galerija Zgornji trg (video)


Pred mesecem dni je Šentjur z odprtjem Galerije Zgornji trg dočakal prvo “pravo” galerijo. Prvemu je razstava pripadla Jožetu Ipavcu, ki so mu to čast posvetili posthumno. Letos bi sin skladatelja in zdravnika Josipa Ipavca, ki je preminil pred 12 leti, sicer obhajal stoletnico rojstva.

Jože Ipavec se je s slikarsko umetnostjo ukvarjal tako poklicno kot ljubiteljsko. Četrt stoletja je npr. deloval kot glavni scenograf v Hrvatskem narodnem kazalištu. 

Dela so prispevali številni zasebni lastniki oz. zbiratelji, razstavo pa je pripravil likovni kritik in kustos Mario Berdič, strokovno študijo k likovnemu katalogu pa je prispeval ddr. Igor Grdina.

Galerija Zgornji trg se nahaja v kletnih prostorih v stavbi na Ulici skladateljev Ipavcev 17, kjer sta v pritlični etaži urejeni muzejska zbirka Rifnik in njegovi zakladi in pred nedavnim odprta stalna razstava New Swing Quarteta – Pesem Južne železnice. V prostorih galerije je razstavljeno tudi restavrirano kužno znamenje iz Marija Dobja iz leta 1641, katerega repliko so nedavno postavili tudi na izvirni lokaciji.

Vodenje po razstavi, ki bo odprta do 6. novembra, zagotavlja Turistično informacijski center Šentjur, ki se nahaja v isti stavbi.

V okviru letošnjih Ipavčevih dni, ki se zaključujejo s koncertom profesorjev šentjurske glasbene šole so Jožetu Ipavcu posvetili tudi poseben šahovski večer, saj je “mož s čepico” pustil velik pečat tudi pri šentjurskih ljubiteljih kraljevske igre.

Ipavčevi kulturni dnevi 2010 so prinesli tudi dve drugi pridobitvi v zvezi z Ipavci – slikanico in glasbeno študijo. Več v novici Občine Šentjur.

 

Vabljeni k ogledu utrinkov z odprtja Galerije Zgornji trg

 


t/f/v: bR 

*Na manjši fotografiji je emblem nove šentjurske pridobitve, ki ga je oblikoval Peter Arlič, ki je vanj vkomponiral ogromno simbolike. Na večji fotografiji je fotografija Jožeta Ipavca in njegova slikarska paleta.