Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Povolilna scena v Dobju: Bodo Salobirje nasledili Leskovški?


 

V Dobju je med ljudmi že vrsto let vladalo malodušje glede političnega udejstvovanja, saj je Franc Salobir z ženo Jožefo veljal za nedosegljiv presežek dobjanskega političnega in družbenega udejstvovanja, zato skoraj nihče ni verjel, da bi kdo lahko spodkopal temelje več desetletne vladavine te družine.

Salobirji so si s taktičnim delovanjem v 40 letih uspeli pridobiti vpliv v vseh pomembnejših združbah Dobja, uspeli so se infiltrirati v vse pomembnejše organizacije, zato tudi pred letošnjimi lokalnimi volitvami ni bilo jasno, kdo ima v Dobju v tem trenutku največji vpliv: župan Franc Salobir ali podžupan Franc Leskovšek, ki bo, kot vse kaže, iz občine tudi skušal narediti »družinsko podjetje«. Zanimivo je, da  županu Salobirju volivci na teh volitvah niso dali podpore niti za občinski svet, prav tako v občinski svet nista prišla žena Jožica in nečak David, dolgoletna občinska svetnika. »Krivec« je prav gotovo Salobirjev »zvesti« učenec Franc Leskovšek, ki je že vrsto let  imel vse niti na občini v svojih rokah. Župan mu je že zdavnaj zaupal vse pomembnejše funkcije v občini, od izvrševanja proračuna dalje, zato je bilo le še vprašanje časa, kdaj bo era Salobirjev zatonila. Sedaj je Salobirju dokončno spodmaknil stolček. Vprašanje je, zakaj si Salobir iz vrst svojih krvnih vezi ni pravočasno priskrbel primernega naslednika, ki bi mu lahko počasi predal politične posle? Plemenitaš Fuchsova, ki ne skriva družinskih korenin, saj je »na pol Salobirka«, najbrž sploh ni bila najprimernejša rešitev. Tako so obdobje Salobirjev nasledil Leskovški.

 

Delitev glasov

Na prejšnjih volitvah je Salobir dobil 56,64 % glasov, ki so si jih njegovi in Leskovškovi volivci na teh volitvah v prvem krogu v celoti razdelili. Precej velik delež naklonjenosti, ki je poprej pripadala Salobirju, je sedaj pridobil Leskovšek (37,61 % glasov), Salobirju pa je ostalo le 20,92 %. Z njunimi volivci si Karl Čadej (njegov rezultat se je v primerjavi z letom 2006 drastično zmanjšal, in sicer z 19,29 % leta 2006 na 11,19 % letos) in Natalija Plemenitaš Fuchs (njen rezultat se je izboljšal v primerjavi z letom 2006 z 24,07 % na 30,28 %) nista skakala v zelje. V 1. krogu sta Leskovšek in Salobir imela skupaj 58,53 % glasov, in čeprav je Salobir javno podprl Leskovška, je ta v 2. krogu dobil 53,97 glasov, se pravi, da se je tudi del Salobirjevih volivcev prevalil na stran Plemenitaševe. Čadej je dal javno podporo Plemenitaševi, s katero sta že pred 2. krogom sklenila zavezništvo.

Jasno je bilo, da se bo ob visoki volilni udeležbi, ki je bila tokrat 64,17-odstotna, zgodil drugi krog. In svojo vlogo v njem sta že pred volitvami napovedovala tako Leskovšek kot Plemenitaševa. V drugem krogu se je volilna udeležba še zvišala in dosegla zavidljivih 66,47%, zanimivo pa je, da sta v Dobju med 1. in 2. krogom »nastala« dva volivca več v volilnem imeniku, kar pomeni pol procenta volivcev, in sicer kot rezultat hudih naporov Leskovška, da bi na vsak način zmagal. Plemenitaševa je bila pri udejstvovanjih bolj umirjena, saj je kampanjo vodila od doma. Ker je na porodniški, ni hodila od vrat do vrat, je pa pisala spletni dnevnik ter bila dejavna na facebooku. Na koncu je bila razlika med zmagovalcem Leskovškom in poraženko Plemenitaševo zgolj 45 glasov. Zanimivost drugega kroga je še, da je Leskovšek triumfiral le na dveh voliščih, največjo podporo je dobil v Slatini, nič bolj pa ni zaostajal na Jeseniku, medtem ko je Plemenitaševa dobila dobrih 51% glasov podpore na največjem  in najpomembnejšem volišču v Dobju.

 

Spremembe v občinskem svetu

Župan Leskovšek ima v občinskem svetu le dva svetnika na »svoji strani«, svetnika SLS Branka Uduču in Franca Leskovška ml., oba na najvišjih položajih med dobjanskimi gasilci, kar se je takoj odrazilo tudi na konstitutivni seji občisnkega sveta 9. novembra, ko je močna opozicija, sestavljena iz  Edvarda Kovačiča, Karla Čadeja in Mateja Gračnarja (vsi SD) ter Magdalene Doberšek in Natalije Plemenitaš Fuchs (Neodvisna lista za Dobje) potrdila svojo sestavo Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (Gračnar, Doberšek, Plemenitaš) in se na moledovanje manjšinske koalicije sploh ni odzivala. Kar seveda pomeni, da župan Leskovšek sploh ni poskušal barantati s podžupanskim mestom. Če bi bil polnokrvni politik, bi podžupansko mesto mirno ponudil Čadeju in tako razbil opozicijo na prafaktorje in si zagotovil mirno županovanje. Seveda je drugo vprašanje, če bi Čadej padel na to finto, kajti podžupanska funkcija v Dobju, ki pač ne more biti kaj več kot dekorativna, verjetno ne bi bila zadostna kompenzacija za poteptanje opozicijskega dogovora s Plemenitaševo.

Kljub vsemu se sestava občinskega sveta ni drastično spremenila. Vanj se je spet vrnil nekdanji podžupan in častni občan občine Dobje Edvard Kovačič, ki ga, kot je sam povedal na enemu izmed predvolilnih srečanj, še močno bolijo rane iz preteklosti, ko je bil na silo odstavljen iz sveta šole. Delež žensk v občinskem svetu je še vedno 28,57-odstoten, kar je nad slovenskim povprečjem. Se je pa svet v primerjavi s preteklim mandatom precej pomladil, kar kaže na trend večje participacije mladih tako v politiki kot tudi na volitvah. Še vedno pa se v Dobju ne morejo izogniti družinskim navezam, ki so gotovo močnejši dejavnik od strankarskih opredelitev.

Za vse ostaja uganka, komu bo Leskovšek ponudil podžupansko mesto. Po Dobju krožijo govorice, da bo podžupan postal kar njegov sin, kar pa je kljub vsemu že zaradi politične higiene malo verjetno. Ampak v Dobju je vse možno.

 

Zakaj spremembe?

Nesporno bi bilo najlepše, če Salobir ne bi več kandidiral, kot je napovedal ob novoletni poslanici za Kozjansko.info, in bi tako ohranil ugled župana, ki se je umaknil, ko so ga ljudje še oboževali, tako pa so ga volivci kruto postavili na smetišče zgodovine. Samo ugibamo lahko, kolikšen vpliv je na volilni rezultat imela afera z domnevnimi anonimkami županove žene Jožefe, oziroma koliko so se Dobjani naveličali salobirske nezamenljivosti ter tudi očitane samovolje na občini. Uspeh Leskovška je sicer kar nekako logičen, toda v vsakem primeru mu ne bo lahko vrteti občinskega sveta, v katerem ima le dva svoja človeka. To bo zanj kar trda politična šola. Opozicija, ki jo sestavljajo 4 že preizkušeni svetnice in svetniki in le ena novinka, najbrž še ni prebavila vseh zapostavljanj iz preteklosti in gotovo pridno brusi maščevalne nože. V nobenem primeru ni mogoče pričakovati, da bo občinski svet deloval kot »velika srečna družina«, kot si zamišljajo nekateri.


FK / Šentjurske novice, 23. 11. 2010

 

*Na fotografiji je novi sklic dobjanska občinskega sveta, skupaj z županom