Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Komentar volitev v Dobju: Revolucija je in ni uspela


Ne glede na to, da je županski stolček zasedel »stari« Franc Leskovšek. lahko rečemo, da se je v Dobju zgodila revolucija. »Nezamenljivi« župan F. Salobir je izpadel celo iz občinskega sveta, skupaj z njim sta »odletela« tudi žena Jožica in David Salobir, v občinskem svetu pa je najmočnejša stranka Čadejeva SD. Z eno besedo, vse je postavljeno na glavo, »Salobirlandija« je le še preteklost.

Takšen preobrat, zlasti to velja za sestavo občinskega sveta, čeprav so v njem le tri nova imena, je povsem nepričakovan. Domnevam, da je prej posledica vsemogočih sorodniških in prijateljskih povezav, tudi spretnosti pri iskanju podpore in kandidatov, kot pa politike. V vsej državi ni občine, še zlasti ne »kmečke«, kot je Dobje, kjer bi imela SD več kot 40% občinskih svetnikov. Čestitke vztrajnemu »rdečemu kmetu«, ki utegne nazadnje res opozoriti nase šefe v Ljubljani.

Kaj se bo dogajalo v občinskem svetu, kjer ima sedanja opozicija več kot 70-odstotno večino, je nepredvidljivo. Lahko pričakujemo pravi cirkus. Dobjani bodo verjetno še enkrat ponavljali 1. razred šole za demokracijo. Res bo zanimivo videti, kako se bodo ujeli.

 

Izidi 1. kroga županskih volitev

Franc Leskovšek (SLS)            37,6 %

Natalija P. Fuchs (neodvisna)   30,3 %

Franc Salobir (SDS)                 20,9%

Karl Čadej (SD)                      11,2%

 

Volitve v občinski svet

SD (K. Kovačič, K. Čadej. M. Gračner)           42,9 %

Neodvisna NPF (M. Doberšek, N. Plemenitaš)  28,6%

SLS (Leskovšek ml., B. Uduč)                      28,6%

 

Izidi 2. kroga županskih volitev

Franc Leskovšek     54 % (306 glasov)

Natalija P. Fuchs     46 % (261 glasov)

 

FK / Šentjurske novice, 27. 10. 2010

 

Dodajmo še, da bi moral po 7. členu Poslovnika Občinskega sveta Občine Dobje tamkajšnji najvišji organ zasedati najkasneje v 10 dneh po 2. krogu županskih volitev, vendar se do srede, ko je bil rok, to ni zgodilo.

Na našem območju so z delom pričeli občinski sveti v Bistrici ob Sotli, Kozjem, Podčetrtku, Rogaški Slatini, Rogatcu in Šmarju pri Jelšah, v Šentjurju pa je ustanovna seja napovedana šele za 22. november.

 

 

*Na fotografiji Franc Leskovšek in Natalja Plemenitaš Fuchs