Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Končuje se svetovni mesec boja proti raku dojk


Ženske v Sloveniji in tudi v celjski regiji najbolj ogroža rak dojke. Ta vrsta raka predstavlja pri ženskah kar petino vseh rakov. V Sloveniji zboli za rakom dojk vsako leto več kot 1.100 žensk in kar 400 jih zaradi te bolezni umre. Na Celjskem vsako leto na novo zboli za rakom dojk približno 160 žensk.

Pojavnost raka dojk v razvitem svetu narašča in v povprečju bo v Evropi vsaka deseta ženska do svojega 75. leta starosti zbolela za rakom dojk. Zaradi raka dojk umre v Evropski uniji vsako leto približno 87.000 žensk. Rak dojk pa ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških. Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje so v rožnatem oktobru, svetovnem mesecu boja proti raku dojk, poudarili pomen samopregledovanja, saj je rak dojk visoko ozdravljiv, če ga odkrijemo dovolj zgodaj.

Ženske so pogosto slabo seznanjene s pomenom samopregledovanja dojk in mamografije po 50. letu starosti, kar je lahko eden od razlogov, da prepozno poiščejo zdravniško pomoč in zamudijo možnosti za učinkovito zdravljenje. Skoraj 50 odstotkov žensk še vedno obišče prvič zdravnika šele tedaj, ko je bolezen že napredovala in so možnosti za ozdravitev okrnjene. »Ključno vlogo pri odkrivanju raka dojk ima ženska sama. Vsaki ženski priporočamo, da si od 20. leta naprej redno vsak mesec pretipa dojke. Samopregled naj opravi v obdobju od sedmega do desetega dneva po začetku menstruacije, v menopavzi pa na izbrani dan v mesecu. Ni vsaka zatrdlina v dojki rak, a če ženska zatipa zatrdlino, ki se ne spreminja z menstruacijskim ciklom, če opazi izcedek ali vdrto bradavico v dojki, se mora o tem posvetovati s svojim zdravnikom. Ta bo presodil, ali je sprememba nevarna ali ne,« je povedala prim. asist. Jana Govc Eržen, dr. med, predsednica strokovnega odbora Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna, in zunanja strokovna sodelavka Zavoda za zdravstveno varstvo Celje. »Ženske, starejše od 50 let, bi morale opraviti mamografijo (rentgensko slikanje dojk) vsaki dve leti, saj je ta metoda najbolj zanesljiva metoda za zgodnje odkrivanje rakavih sprememb na dojki. Napotnico za preiskavo lahko dobijo pri izbranem družinskem zdravniku ali ginekologu. Pred 50. letom starosti naj opravijo mamografijo bolj ogrožene ženske: tiste, ki so se že zdravile zaradi raka dojk; ženske, katerih mati, sestra ali hči se je zdravila zaradi raka dojk; ženske, ki so rodile po 30. letu starosti, in vse tiste, ki jim preiskavo svetuje zdravnik zaradi sumljivih sprememb v dojki,« je še poudarila prim. asist. Jana Govc Eržen. Starost bolnic se znižuje, saj zbolijo ženske že po tridesetem letu, tri četrtine pa jih zboli po petdesetem letu starosti.

V Slovenskem združenju za boj proti raku dojk Europa Donna, ki deluje že 14 let, poudarjajo, da potrebujemo v Sloveniji za uspešno zgodnje odkrivanje raka dojk široko dostopno mrežo primarnih centrov za dojke, v katerih bo na voljo ustrezna oprema, strokovnjaki pa bodo usposobljeni za odčitavanje mamogramov v skladu z evropskimi strokovnimi priporočili. Za dokončno diagnosticiranje in zdravljenje bi morale poskrbeti posebej specializirane ustanove, za bolezni dojk. Na področju zgodnjega odkrivanja, diagnosticiranja in zdravljenja bolezni dojk morajo imeti ženske enake možnosti.