Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dobrote Obsotelja in Kozjanskega popestrile jesenski dan (foto)


dobroteV sklopu dogodkov ob Svetovnem dnevu turizma se je v nedeljo, 3. oktobra, odvila na Evropski ploščadi v Rogaški Slatini prireditev Dobrote Obsotelja in Kozjanskega, kjer se je na stojnicah predstavila pestra turistična in gastronomska ponudba obsoteljsko-kozjanskih gričev ob spremljavi bogatega kulturnega programa.

Namen prireditve je bil obiskovalcem predstaviti podeželje s svojo ponudbo, ki je še posebej pestra v jesenskem času in danes odlično dopolnjuje privlačnost zdraviliško-termalno turističnih centrov in promocija projekta “Turizem v sožitju z naravo”, kjer so se predstavili turistični produkti, ki so jih občine Obsotelja in Kozjanskega, v koordinatorstvu Razvojne agencije iz Šmarja pri Jelšah pripravile v okviru projekta.

Ob polno obloženih stojnicah dobrot so za gastronomske užitke poskrbele članice društva Gaja iz Rogaške Slatine in Društva kmetic Ajda (območje Šmarja pri Jelšah, Podčetrtek in Kozje), ki so obiskovalce razvajale s kulinaričnimi pekovskimi dobrotami. Za predstavitev vinogradniške tradicije sta s pokušino vrhunske vinske kapljice poskrbeli društvi vinogradnikov Rogaška Slatina ter vinogradnikov in kletarjev Trta Šmarje pri Jelšah. Čebelarstvo Vita-med iz Podplata in Čebelarstvo Pavlovič iz Rogatca sta predstavila tradicijo pridelovanja medu, kjer je prav posebno pozornost obiskovalcev pritegnil prikaz vlivanja svečk in čebeljega voska.

Tradicija obrti, rokodelstva in trgovanja sega v Obsotelju in Kozjanskem daleč nazaj, kar smo se na lastne oči lahko prepričali na stojnici s ponudbo trgovinice “Lodn” iz Rogatca. In da je res, da za vsako bolezen “rožca” cveti, je dokazala “Taščina skrinja” s svojo bogato ponudbo kozjanskih zeliščnih čajev. Tradicija in izročilo kraja pa se še prav posebno odražata v ljudski pesmi in plesih. Ljudski pevci iz Rogaške Slatine so poskrbeli za venček slovenskih in slatinskih pesmi, učenci Glasbene šole Marjana Čebularja pa so nas razvajali z zvoki harmonike. Ansambel “Ga še ni blu” iz Podčetrtke, katerega člani so igrali na inštrumente, ki so bili nekoč orodja za delo, je dvignil obiskovalce na noge, tamburaška skupina Kulturnega društva “Anton Stefanciosa” iz Rogatca pa je razvnela še tistih nekaj, kateri so se držali bolj v ozadju. Za svojevrstno doživetje so prav gotovo poskrbeli člani Folklornega društva Minerali iz Rogaške Slatine s “slatinskimi plesi”, ki so obiskovalce tako očarali, da so kar sami zaplesali.

Po besedah organizatorja, glede na odziv, številčnost in zadovoljstvo obiskovalcev, velja omeniti, da si bodo skupaj s partnerji in koordinatorjem projekta, prizadevali, da bi prireditev postala tradicionalna in prepoznavna v širšem slovenskem prostoru ter bi privabljala množice od blizu in daleč. Na koncu velja le povabilo: “Se vidimo prihodnje leto.” Fotoutrinke letošnje prireditve si oglejte v galeriji na Kozjansko.info.

drustvo vinogradnikov

ljudski pevci

Več fotografij v galeriji na Kozjansko.info (klik)

Tekst in fotografije so nam poslali iz JZ Turizem Rogaška Slatina