Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Do četrtka predčasno glasovanje – izkoristite lahko preferenčni glas!


Danes se je pričelo predčasno glasovanje za letošnje lokalne volitve. Tako lahko na občinskih sedežih oz. mestih, ki jih določajo posamezne volilne komisije predčasno oddate glas za nedeljske volitve, vendar bodite pozorni, ker termin odprtosti volišč ni enoten.

Možno je tudi glasovanje na domu in glasovanje na voliščih, ki so prilagojena invalidom, vendar morate namero o tem občinskim komisijam sporočiti do vključno četrtka, 7. oktobra.

 

 

 

Seznam in termini odprtosti volišč za predčasno glasovanje

 

Občina Bistrica ob Sotli – volišče za predčasno glasovanje je v sejni sobi občinske stavbe, odprto pa je: v sredo, 6. 10., med 8.00 in 19.00 uro.

Občina Dobje – volišče za predčasno glasovanje je v dvorani Kulturnega doma Dobje, odprto pa je: v torek, 5. 10., med 15.00 in 18.00 uro, v sredo, 6. 10., med 9.00 in 17.00 uro ter v četrtek, 7. 10., med 15.00 in 18.00 uro.

Občina Kozje – volišče za predčasno glasovanje je v sejni sobi občinske stavbe, odprto pa je: v torek, 5. 10., med 9.00 in 17.00 uro, v sredo, 6. 10., med 9.00 in 17.00 uro ter v četrtek, 7. 10., med 9.00 in 17.00 uro

Občina Podčetrtek – volišče za predčasno glasovanje je v Gasilskem dom Početrtek, odprto pa je: v torek, 5. 10., med 9.00 in 17.00 uro, v sredo, 6. 10., med 9.00 in 17.00 uro ter v četrtek, 7. 10., med 9.00 in 17.00 uro

Občina Rogaška Slatina – volišče za predčasno glasovanje je v pritličju občinske stavbe, odprto pa je: v sredo, 6. 10., med 7.00 in 19.00 uro.

Občina Rogatec – volišče za predčasno glasovanje je v sejni sobi občinske stavbe, odprto pa je: v sredo, 6. 10., med 9.00 in 19.00 uro ter v četrtek, 7. 10., med 9.00 in 19.00 uro

Občina Šentjur – volišče za predčasno glasovanje je v sejni dvorani občinske stavbe, odprto pa je: v torek, 5. 10., med 9.00 in 13.00 uro, v sredo, 6. 10., med 9.00 in 17.00 uro ter v četrtek, 7. 10., med 13.00 in 17.00 uro.

Občina Šmarje pri Jelšah – volišče za predčasno glasovanje je v sejni sobi občinske stavbe, odprto pa je: v torek, 5. 10., med 9.00 in 17.00 uro, v sredo, 6. 10., med 9.00 in 17.00 uro ter v četrtek, 7. 10., med 9.00 in 17.00 uro

 

Seznami kandidatur člane občinskih svetov in svetov krajevnih skupnosti

 

Ali lahko volilci vplivamo na to, kdo bo sedel v občinskem svetu ali samo na to, katere stranka bodo tja izvoljene? Načeloma je odgovor na prvo vprašanje ne, vendar z izjemo, ki jo uveljavlja možnost preferenčnega glasu.

Na volilnem lističu je predvsem potrebno jasno izraziti svojo voljo. To je najbolje storiti tako, da obkrožite številko pred tisto listo, kateri želite oddati svoj glas. Na volitvah za občinski svet, kjer je v veljavi proporcionalni sistem (občine Podčetrtek, Rogatec, Rogaška Slatina, Šentjur in Šmarje pri Jelšha) namreč ne volimo posameznih kandidatov, ampak kandidatne liste. To pomeni, da bodo iz list, ki bodo dobile zadostno število glasov, izvoljeni tisti kandidati, ki jih je stranka oziroma predlagatelj postavil na prva mesta na listi. Na sestavo občinskega sveta pa lahko volilci vendarle vplivajo s pomočjo preferenčnega oz. prednostnega glasu.

Načeloma, kot rečeno, velja, da bodo v občinski svet izvoljeni kandidati po vrstnem redu na listi. Če stranka dobi na primer tri mandate, to pomeni, da bodo v občinski svet prišli kandidati pod zaporedno številko ena, dva in tri.

Do izjeme pride zaradi pravila preferenčnega glasu. Preferenčni glas volivcem omogoča, da imajo večji vpliv ne le na strankarsko, ampak tudi na personalno zasedbo občinskih svetov.

Preferenčni glasovi se upoštevajo v primeru, da je vsaj četrtina volivcev posamezne liste oddala preferenčne glasove. Če je ta pogoj izpolnjen, se prešteje, kolikšen odstotek je dobil posamezen kandidat na tej listi.

Takrat dobijo prednost tisti kandidati, ki so dobili preferenčni glas, vendar samo v primeru, da dobijo vsaj 10 odstotkov števila vseh glasov, ki so bili oddani za posamezno listo. Če je takih kandidatov več se pač upošteva, kateri izmed njih ima največje število preferenčnih glasov.

Tipičen primer se je zgodil pred štiri leti na nestrankarski Listi za razvoj gospodarstva. Na kandidatni listi je bilo 29 imen. Na prvem mestu je bil Adolf Zupan, na drugem Marta Medle, na tretjem Ivan Kranjc, na četrtem Vida Zupančič Yebuah in tako naprej vse do 26. mesta, kjer je bil postavljen Bojan Tudija.

Kako oddati preferenčni glas? Ker na sami glasovnici ne bo imen kandidatov, to storite tako, da pri tisti listi, za katero želite glasovati v predvideni prostor vpišete zaporedno številko kandidata, ki mu želite dati preferenčni glas. Pomembno opozorilo je v tem, da za podelitev preferenčnega glasu lahko izbirate samo med kandidati tiste liste, za katero ste glasovali. Če hočete npr. glasovati za SDS, ne morete podeliti preferenčnega glasu kandidatu iz stranke NSi. Najbrž je odveč opozoriti, da lahko glasujete samo za eno listo in da lahko podate samo en preferenčni glas.