Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Angelska nedelja dala v koš Bijelo dugme


Planinski farni praznik z že tradicionalno t. i. turistično prireditvijo je letos presenetil vsaj z rekordnim obiskom, če že tudi ne z atraktivnostjo programa. Preko 1000 obiskovalcev, med njimi je bilo tudi nemalo Šentjurčanov in odseljenih Planinčanov, se sicer ni pretirani zabavalo, a so tam le bili.

Jedro prireditve je bila še vedno povorka s predstavitvijo starih kmečkih opravil in običajev. Po več letih je seveda težko biti inovativen, a Planinčanom in okoličanom, prišli so tudi iz Dobja, Zagorjani, en voz pa celo iz Kompol, priprava povorke in »guncanje afen« na njej predstavlja še vedno velik ustvarjalni izziv in hkrati odlično zabavo. Pa še obiskovalci so očitno zadovoljni. Če k povorki dodamo množični defile starodobnih avtomobilov (s katerim imajo večje veselje njihovi lastniki kot gledalci), gobarsko razstavo, čebelarski šank, Tajfunovo gozdarsko linijo in pa seveda ponudbo prščjač (ki se je precej skomercializirala in izgublja svojo etnološko poslanstvo), je očitno, da je Angelska nedelja kar velik organizacijski zalogaj in pomemben družabni dogodek. Ki pa se, razen veselice, kaj prida menda ne trži.

V povorki je sodelovalo 14 voz. Na čelu je bil elegantni 7000 € vreden iz Poljske uvožen Mlakarjev koleselj, v katerem sta uživala župan in mlečna kraljica, sledila sta furmana Novak iz Vodic in Kranjc, na 40 let stari TAM so hlode nalagali Božičevi drvarji iz Zgornjega trga, videli smo prvi Tajfunov vitel na 60 let starem kot iz škatlice zrihtanem traktorju, Poljanec je pripeljal prvi Tafunov cepilni stroj (30 let), Lesna industrija Praprotno je ponovila svoj lanski spektakel, skupina iz Sel je zagnano sekala smrekovo steljo, sodarji so prišli iz Kompol, Jančič iz Šentvida je garal za »hobelpankom«, oglarji so prišli iz Podloga, Tovornik z Brda pa je predstavil svojo proizvodnjo bramaka.

 

FK / Šentjurske novice, 28. 9. 2010

 

 

Fotogalerija