Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

10. srečanje ljudskih pevcev in godcev v Pristavi (foto in video)


V deževnem nedeljskem popoldnevu so za zabavo v večnamenski dvorani v Pristavi pri Mestinju poskrbele Vaške pevke Pristave, ki so organizirale že tradicionalno, 10. srečanje ljudskih pevcev in godcev.

V zanimivem in pestrem programu je sodelovalo kar 18 skupin, ki so prepevale in preigravale stare ljudske pesmi, do katerih gojijo poseben odnos in jih s tem ohranjajo, da ne potonejo v pozabo.

Kot je v pozdravnem nagovoru dejala povezovalka programa Zdenka Ivačič, je pomembno, da si ob vsej obremenjenosti v službi in doma vzamemo čas zase in se udeležimo kakšnega kulturnega dogodka. Po nedeljskem kosilu je bila priložnost nahraniti si tudi dušo.

Dragica Gobec, vodilna sila KD Pristava, se je prisotnim zahvalila za obisk, s tem so pokazali, da podpirajo trud in smisel za ohranjanje ljudskih pesmi in dediščine. Ponosna je na tradicijo srečanj, saj se je na vseh srečanjih do sedaj na odru zvrstilo več kot 170 skupin, torej preko 1000 nastopajočih posameznikov. Spodbujajoče je dejstvo, da se vsako leto nastopajočim pridruži tudi nekaj novih skupin. Kot organizatorji so ponosni, da so uspeli pripeljati toliko skupin iz raznih krajev Slovenije, obenem pa se jim je zahvalila, da so si vzeli čas in se odzvali povabilu. 

Ljudski pevci in godci so privabili številne obiskovalce
Ljudski pevci in godci so privabili številne obiskovalce

Obiskovalci so malo pred pričetkom napolnili dvorano in z bučnim aplavzom pospremili prve pevce in godce na oder. Slednji so jim seveda vrnili in se jim pošteno oddolžili za aplavz. To so bili Šentjurski muzikantje, ki so kaj hitro poskrbeli in v dogajanje vključili obiskovalce, da so z njimi prepevali.

Na odru so se tako predstavili: Šentjurski muzikantje, Ljudske pevke “Sosede”, Pevke KD Kristan Vrh, Ansambel “Ga še ni blu”, številčno najmočnejši Ljudski pevci “Ajda” KD Žarek, Vaške pevke Pristava, Joškova banda – KD Globoče, Ljudski pevci iz Zreč, Ljudski pevci “Pšenični klas”, Harmonikarji KD Dobje, Ljudske pevke “KUD Janko Živko”, Vaberški fantje – Šmartno na Pohorju, Skupina “Rompompom”, Taščice KD Globoče pri Vojniku, Ljudski pevci “Stolpnik”, Obsoteljski slavčki, Ansambel Še pa še, na koncu pa so vsi skupaj družno zapeli Slomškovo pesem “En hribček”.

Vsekakor zanimiva tradicionalna prireditev. Za vse tiste, ki ste jo zamudili, ponujamo nekaj utrinkov v spodnjem videu in nekaj fotografij v naši fotogaleriji (klik).

 
v/t/f: Egon Horvat