Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Slavnostna seja občinskega sveta Podčetrtek (foto in video)


Minuli petek je v Zeleni dvorani Term Olimia potekala slavnostna seja občinskega sveta Podčetrtek. Prisotni so bili nekateri župani občin Kozjanskega (Jože Čakš, Martin Mikolič, Jože Pregrad, Dušan Andrej Kocman, Franc Salobir), predsedniki KS, častni občan občine Podčetrtek – Jože Brilej, duhovniki okoliških cerkva, poslanec v državnem zboru Vinko Gorenak in mnogi drugi.

“Ob prazniku Občine Podčetrtek imamo že več let zapored veliko razlogov za veselje. Še vedno sledimo in nadgrajujemo zgodbo ene najuspešnejših občin v slovenskem prostoru” je poudarila voditeljica in povezovalka programa, Zdenka Ivačič. Šaljivo je dodala, da župan Podčetrtka, Peter Misja, svoje delo uspešno opravlja predvsem zaradi občinske uprave, kjer so zaposlene predvsem predstavnice nežnega spola.

Na slavnostni seji so podelili denarne nagrade, priznanja in plakete in po desetih letih drugič razglasili častnega občana Podčetrtka.

Za večletno uspešno in aktivno delovanje je denarno nagrado Občine Podčetrtek prejela pred osmimi leti ustanovljena Konjenica Virštanj-Obsotelje, katerega osnovna dejavnost je prispevati k širjenju galopskega športa širom Slovenije in sodelovanje na raznih prireditvah. 

Za dolgoletno predsedovanje GD ter aktivno delovanje na drugih področjih, je priznanje Občine Podčetrtek prejel Ferdinand Stopar, ki se vse od leta 1985 intenzivno vključuje v družbeno življenje v občini Podčetrtek in širše. Na prvem mestu mu je seveda gasilstvo, saj je že 16 let predsednik PGD Sela-Verače-Virštanj, je tudi član predsedstva GZ Šmarje pri Jelšah, aktiven je tudi v ostalih društvih (lovci, planinci, upokojenci, vinogradniki, zeliščarji). Njegovo delovanje je zelo raznoliko in intenzivno že vrsto let. Skupno njegovemu delovanju je povečevanje ugleda in dobrobit za občane Podčetrtka in širše.

Za uspešen razvoj družbe je plaketo Občine Podčetrtek prejelo podjetje Polje d.o.o. Brata Vili in Milan Gradišek sta podjetje ustanovila leta 1992, leto kasneje sta odprla prvo trgovino, ter začela zaposlovati ljudi. Podjetje danes zaobsega 4 trgovine in zaposluje 30 ljudi. V prihodnjem letu bo podjetje v Podčetrtku pričelo graditi nov stanovanjski blok, ki bo pomemben prispevek pri razvoju občine Podčetrtek.

 
 

Za prispevek k ohranjanju kulturne dediščine in aktivno vsestransko delovanje v kraju in širše je naziv “častni občan občine Podčetrtek” dobil pater Ernest Jožef Benko, rojen 11. avgusta 1946, v Mariboru. Osnovno šolo je obiskoval v domačem kraju, v Svetem Rupretu v Slovenskih goricah, nato gimnazijo v minoritskem semenišču v Zagrebu. Prve zaobljube je opravil leta 1969 in sicer v redu minoritov. Po opravljeni filozofiji na Ljubljanski TEOF je nadaljeval študij teologije v Innsbrucku, ki ga je končal z magisterijem. Mašniško posvečenje je prejel 29. junija 1975 v Mariboru. Pastoralno delo je opravljal v župnijah Podlehnik, Stoperce in Ptujska Gora. Tudi kot misijonar je deloval v Afriki (Zambija) in sicer 10 let. Od leta 1991 je opravljal službo magistra vzgojitelja v bogoslovnem semenišču v Sostrem pri Ljubljani. V Olimju živi in opravlja službo gvardijana in župnika od preloma tisočletja. Kot sam prizanava, ni verjel v učinkovitost naravnih zdravil (zelišč), celo povezoval jih je z afriškimi vrači, vse dokler se ni pobližje spoznal z njimi (s česnovo tinkturo si je stabiliziral holesterol). Kljub vsemu poudarja, da patri v Olimju niso ne zdravniki ne farmacevti, ponudijo lahko le preprosta in naravna zdravila, ki lahko lajšajo nekatere zdravstvene težave. Pater Ernest je ob dušnopastirskem delovanju aktivno pripomogel prikazati bogato kulturno dediščino Olimja z dodatnimi vsebinami, kot so zdravilna zelišča, čebelnarjenje, botanični vrt in mnogo drugega, kar je pripomoglo, da je mionoritski samostan v Olimju ena osrednjih turističnih točk v občini, ki privablja turiste od vsepovsod. Zaslužen je za pridobitev zlatega priznanja, ki ga je na tekmovanju “entente florale” prejela vas Olimje. Pater pa je tudi zelo dober sogovornik in govorec, o čemer se lahko prepričate v spodnjem video prispevku. Vabljeni pa tudi k ogledu naše galerije fotografij.

v/t/f: Egon Horvat (tekst po video zapisu!)