Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Norveški kvintet pričaral vzdušje renesanse in baroka v cerkvi sv. Roka (foto in video)


festival seviqc breziceKot je zadnja leta v navadi, se je največji festival stare glasbe v tem delu Evrope Seviqc Brežice tudi letos ustavil v Šmarju pri Jelšah. V cerkvi sv. Roka se je predstavila zasedba Norwegian Cornett & Sackbuts. Igrali so dela španskih skladateljev iz 16. in 17. stoletja ter občinstvu predstavili zanimivi glasbili kornet in sackbut.

Za koncert, ki so ga v soorganizaciji Knjižnice Šmarje pri Jelšah in šmarske župnije pripravili v okviru festivala Seviqc Brežice, bi težko našli primernejšo lokacijo, kot je cerkev sv. Roka nad Šmarjem. Rokokojski biser je z zelo posrečeno osvetljavo sveč izkazal kot odličen ambient za koncert renesančne in baročne glasbe. Sicer povsem ženska zasedba, ki pa se ji je tokrat zaradi porodniškega dopusta ene od članic pridružil tudi predstavnik močnejšega spola, je igrala dela Matea Flecha el Vieja, Hayneja van Ghizeghema, Bartomeusa Carceresam Antonia de Cabezona, Diega Ortiza in drugih španskih skladateljev, v njihovem repertoarju pa so bile tudi skladbe, katerih avtorji so neznani. Občinstvu so predstavili zanimiva glasbila kornet (cornetto – igrala ga je Kristin Hetland) in baročne pozavne ali sackbuts (Wenche Tjentland, Runar Valheim Vaernes in Helene Øverlie), ki jih je s tolkali spremljala Eli Molaug Odland.

Cerkev, ki se je tokrat prelevila v koncertno dvorano, je bila lepo polna, med drugim je iz Brežic in okoliških krajev v Predenco prišel poln avtobus ljubiteljev festivala Seviqc in stare klasične glasbe.

Kako so zveneli Norwegian Cornett & Sackbuts, si oglejte v spodnjem posnetku. Obiščite tudi galerijo fotografij z utrinki iz koncerta.

 
norwegian cornett and sackbuts
Norwegian Cornett & Sackbuts so se predstavili z deli španskih skladateljev 16. in 17. stoletja
cornett
Kornet (Cornett) je podoben leseni flavti, a ima ustnik kot trobenta. Izdelan je iz dveh izvotljenih in zlepljenih kosov lesa, ki ju obdaja usnje. V obdobju renesanse je bil zaradi virtuoznosti prvi rival violini. Violina je prevzela prvenstvo in kornet je skoraj popolnoma izginil za celih 400 let, ko so ga sredi 20. stoletja ponovno odkrili. (vir: Programska knjižica Seviqc Brežice)
 
sackbut
Sackbuts (baročna pozavna) je staro angleško ime za pozavno, ki je izpeljanka iz francoskih glagolov potegniti in potisniti, s čimer iz instrumenta izvabimo različne tone. Instrument so iznašli okoli leta 1450 in vse od tedaj se njegova osnovna oblika ni spremenila. Danes se originalno ime “sackbut” uporablja za kopije inštrumentov iz 16. stoletja, ki imajo manjše zvončke kot moderni ekvivalent. (vir: Programska knjižica Seviqc Brežice)
 
tolkala
Tolkala – renesančni boben ali “tabor” (na fotografiji) ima valjasto obliko. izdelan je iz medenine in ali lesa in telečje kože. Takšni bobni so bili v vojaški uporabi po vsej Evropi. Pojavljali so se v različnih velikostih, od manjših ročnih bobnov do velikih. V tem času so se v glasbi uporabljala tudi druga tolkala kot so tamburin, naprstne cimbale, zvončki, raglje in kastanjete. Mnogi med temi instrumenti so se pojavljali že v predrenesančnem obdobju in obstajajo še danes. (vir: Programska knjižica Seviqc Brežice)
 
seviqc brezice
Obiskovalci so zasedli skoraj vsa mesta v rokokojskem biseru nad Šmarjem pri Jelšah
 
 
v/t/f: Marko Kovačevič