Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Tinskem s svečkami počastili Marijin praznik (foto in video)


Tinsko že od daleč vzbuja pozornost s trto poraslim pobočjem in z dvema tesno skupaj postavljenima cerkvama, posvečenima Materi božji in sv. Ani. Na predvečer Marijinega vnebovzetja se je tudi ekipa Kozjansko.info udeležila slovesne maše in procesije s svečkami, ki je zaradi slabega vremena bila malce okrnjena. Dogodka se je udeležilo veliko število ljudi, ki so se prišli poklonit prihajajočemu prazniku. Utrinke si lahko ogledate v naši galeriji fotografij in v spodnjem video prispevku.

Tinsko leži na grebenu, ki ločuje dolini Zibškega in Tinskega potoka. Vrh je na višini 409 metrov, kar zadostuje, da se obiskovalcu odpre pogled na vse strani Štajerske tja do Pohorja in Kamniških Alp.

Ime menda izvira iz stare slovenske besede, ki bi naj označevala ogrado ali ograjen prostor. Cerkvi, ki stojita druga ob drugi, pričata o živahnem verskem dogajanju neke dobe na tem kraju. Gotska cerkev sv. Ane je starejša, zgrajena je bila konec 14. stoletja. Danes jo še na nekaterih stenah krasijo freske, najznamenitejša je tista, ki kaže Marijino smrt. Vidimo lahko več kamnitih okraskov in grb celjskih grofov, kar nakazuje povezanost z njeno gradnjo ali vzdrževanjem.

Nastanek druge cerkve poznavalci postavljajo v drugo polovico 15. stoletja, med poznogotske stavbe. Zaznamujejo jo bogati kamnoseški detajli. Temeljita prenova je bila leta 1770, ko so predelali veliki oltar in ga povečali, vanj pa postavili stari dragoceni Marijin kip iz leta 1400. O nastanku božje poti ni zapisanega veliko, legenda pravi, da se je nekoč nekemu kmetu prikazala Marija in naročila, naj tu sezidajo cerkev.

Slovesnost sv. maše
Slovesnost sv. maše

Vsekakor Tinsko spada v znamenito romarsko triado Sladka Gora – Tinsko – Šmarje in sv. Rok, ki so jo romarji v preteklosti prehodili, danes se udeležijo le posameznega dogodka. Na Sladki Gori obujajo stari običaj “plesanje vrtca”, na Tinskem se na predvečer Marijinega vnebovzetja romarji udeležijo procesije z lučkami, v Šmarju in na sv. Roku pa je zaključek romarske triade, kjer je vrvež največji, vidimo lahko kramarski sejem, poskrbljeno pa je tudi za hrano in pijačo, ter živo glasbo.

Prižiganje sveč
Prižiganje sveč

Po končani slovesni sveti maši se na Tinskem ljudje družijo. Vrsto let lovska družina skrbi za hrano in pijačo, obiskane so tudi številne vinske kleti. Mi smo bili povabljeni v klet pridelovalca vrhunskega vina Franca Namurša, ki nas je postregel in okrepčal z izvrstno kapljico. Tudi utrinke iz njegove kleti, kjer se je tudi pelo, si lahko ogledate v spodnjem video prispevku.

 
v/t/f: Egon Horvat