Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Priložnost, da se Šentjur prebudi: Po desetletju znova TOD Šentjur


Pričela se je zadnja faza oživljanja Turistično olepševalnega društva Šentjur, ki v zadnjem desetletju ni delovalo. Aktivno delo akšnega društva je za Šentjur nujno potrebno, a je bilo njegovo oživljanje v zadnjem času pospremljeno s kar nekaj prigodami, ki niso vlivale optimizma. Vseeno se zdi, da se bo v začetku avgusta pričela nova era, ampak ne samo za društvo, ampak tudi v marsikaterem pogledu za proslulo druženje Šentjurčanov.

Kot smo na naših straneh že poročali, je Franc Zabukošek aprila vabil na okroglo mizo z razpravo o ustanovitvi turističnega društva Šentjur. Vabljeni akterji so ga gladko ignorirali. Dva meseca kasneje je s strani Krajevne skupnosti Šentjur mesto prišlo vabilo, oz. celo dve, saj je imelo prvo napačen mesec, ki je po dolgem času napovedovalo volilno programski občni zbor društva, vse skupaj pa naj bi začinilo predavanje Draga Jančiča o zasaditvi iz vzdrževanju zelenjavnega vrta.

Kmalu po koncu tekme svetovnega nogometnega prvenstva med Slovenijo in Anglijo je bil obisk občinski sejni dvorani dokaj pičel. Prisotni so na mize dobili dnevni red s predlogom kandidatne liste (v vabilu ni bilo o postopku včlanjevanja in kandidiranja zapisanega nič), v dvorani pa je bilo od ducat predlaganih prisotna manj kot polovica ljudi.

Predsedujoči Florjan Cveto Erjavec je poudaril, da se zaradi manjka delujočega društva med drugim izpuščajo sredstva, za katera bi lahko društvo kandidiralo tudi izven meja občine. Grozila naj bi administrativna ukinitev. Ker je bilo po njegovih besedah prisotnih 6 od nekdanjih skupaj 10 članov upravnega in nadzornega odbora, naj bi to bilo dovolj za delo zbora.

Zabukošek se je pridušal, da bi morali organizatorji poskrbeti za poslovnik občnega zbora in statut, prav tako pa je hotel obrniti dnevni red, ki je najprej predvideval volitve, potem šele obravnavo programa in spremembo statuta, kar je v okviru društvenega delovanja neobičajna praksa. Erjavec ga je med navajanjem pomanjkljivosti pričel prekinjati, nakar so sledili povišani glasovi, Zabukošek pa ni mogel iz svoje kože in je Erjavcu navrgel njegovo politično opredelitev. Nekaj prisotnih gospa je iz nelagodja globoko vzdihovalo, Zabukošek pa je svoj odhod z zborovanja začinil s prebiranjem pesmi Toneta Kuntnerja Kdor zida.

Glede predlogov za člane upravnega odbora je Tanja Gobec, ki je pisala zapisnik, povedala, da tudi sama želi sodelovati. Lovro Perčič je kot kandidat za predsednika dejal, da je težko pridobiti ljudi, saj so večinoma pripravljeni le kritizirati, tisti, ki pa so že vpeti v druga dogajanja, pa si ne želijo novih zadolžitev.

Pišoči sem k razpravi dodal, da je glede na vse predpogoje s stališča demokratične procedure nehigienično na isti dan izpeljati volitve in predlagal, da občni zbor, ki je najvišji organ društva, Perčiča pooblasti za sklic novega občnega zbora, kar je na koncu tudi obveljalo.

Volilni občni zbor bo tako v sredo, 11. avgusta, ob 19. uri v občinski sejni dvorani. Upati je, da takrat vse v najlepšem redu s proceduro, da se bodo našli ljudje, ki bodo voljni kaj storiti za Šentjur itd. V vabilu na ta zbor je tako npr. pogrešati kontaktne informacije in kako se sploh včlaniti v društvo, vseeno pa je nekaj dodatnih gradiv na občinski spletni strani.

Med kandidati bo tudi sklicatelj zbora Lovro Perčič, ki šteje 37 let in stanuje v soseski Pešnica. Je poročen in oče enega otroka, zaposlen pa je na celjski enoti Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije kot vodja oddelka za pokojninsko zavarovanje. V svojem programu si najprej želi društvo tako kadrovsko okrepiti, da bo lahko aktivno sodelovalo pri različnih projektih. Šentjur bo ponovno dobil ocenjevanje urejenosti ulic in hiš, spomladansko in jesensko čistilno akcijo, itd., društvo pa naj bi bilo tudi pomemben akter pri razvoju turizma na območju središča občine.

 

 

 

 

bR / Šentjurske novice, 28. 7. 2010

 

 

*Zračni posnetek je kliknil Sandi Potočnik

 

 

Kdo bo obudil šentjursko turistično društvo?