Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pregled košarkarskih aktualnosti na območju


Jutri se bo pričel košarkarski reprezentančni vrhunec tega poletja, saj se bo v Turčiji pričelo svetovno prvenstvo. Potem, ko je dobršen del priprav z reprezentanco sodeloval Sandi Čebular, najboljši strelec prve slovenske lige vseeno ni prišel skozi rešeto selektorja Bečirovića. 

Sandi je po zadnjih informacijah portala Košarka.si še vedno brez kluba in trenira na Kodeljevem. Reprezentanci je v Mali Aziji zaželel vse dobro.

O prvenstvu se je v svojem blogerskem zapisu razpisal naš sodelavec Marko Kovačevič

 

S slovensko žensko člansko reprezentanco je prvi kvalifikacijski ciklus tekem za uvrstitev na evropsko prvenstvo sredi avgusta končal Boris Zrinski, ki je z dvema zmagama v treh tekmah zadovoljil košarkarsko javnost. V ekipi je bila tudi Lea Jagodič, ki je na tekmi z Norvežankami zaigrala za 3 minuta, a se, kljub dvema metoma, ni vpisala med strelke. Omenimo še, da je naše območje zastopal še fizioterapevt Gregor Zdolšek.

 

Pri moških mlajših reprezentancah je imelo naše območje svoja predstavnika v strokovnem štabu pri kadetih, saj je njihov selektor Dejan Mihevc, fizioterapevt pa Klemen Zdolšek. Na EP divizije B so na koncu zasedli 3. mesto in se niso uvrstili v višji kakovostni razred.

Selektor Mihevc o prvenstvu v Estoniji – Košarka.si, 18. 8. 2010

 

Slovenske mladinke so na EP v slovaškem Popradu prijetno presenetile, saj so v najkakovostnejši konkurenci po zaslugi fenomenalne Nike Barič na koncu osvojile četrto mesto. Od skupno devetih tekem je na petih priložnost dobila tudi članica Janine Tjaša Unverdorben, ki je skupno dosegla 4 točke. 

Kadetinje, ki jih vodi Boštjan Kočar, so 22. avgusta zaključile za nastopi na EP divizje B in ne konscu končale na 7. mestu. Naše območje pa je poleg selektorja zastopal še trener stažist Peter Markovinovič.

 

S pripravami na 11. prvoligaško sezono so 11. avgusta pričeli tudi pri KK Šentjur. Datum ni posledica kakšnega vraževerja, ampak prej klub ni imel trenerja, funkcijo pa bo še naprej opravljal Damjan Novaković. Zvestobo s klubom je podaljšal Blaž Ručigaj, sodelovanje pa znata podaljašti še Edin Alispahić in Teo Šimović. V Hruševcu, kjer so že zarisali nove trojke na razdalji 6,75 m, naj bi znova igral branilec s potnim listom države z 51 zveznimi državami, prav danes pa sta dva košarkarska portala sporočila, da naj bi se klubu pridružil tudi nekdanji nosilni igralec Kopra Ivan Držić. Šentjurski gledalci bodo zagotovo pogrešali Luko Lapornika, ki je prestopil k Zlatorogu, vsekakor pa bosta letos vse svoje znanje lahko in morala pokazati Tadej Ferme in rekonvalescent Anže Pelc. Večje škode zaradi poznejšega pričetka ne bi smelo biti, saj se bo prvenstvo pričelo nekoliko kasneje (16. oktobra Šentjur gostuje pri Parkljih, teden dni kasneje pa gosti Geoplin Slovan), kot je bilo sprva načrtovano, saj so izključili koprsko ekipo, s tem pa se nadaljujejo odhodi primorskih ekip iz 1. A SKL, kjer smo pred leti spremljali ekipe iz Postojne, Sežane in Nove Gorice, nekdaj pa še Idrijo. Z velikimi finačnimi težavami se soočajo tudi v Trbovljah, tako da se zna liga še bolj skrčiti. Prvo pripravljalno tekmo bodo Šentjurčani odigrali v petek, 3. septembra, ko bodo ob 17:30 gostili zagorski Zabok. V načrtu sta tudi dve pripravljalni turneji, in sicer se bodo 10. septembra podali na Slovaško, kjer bodo odigrali tri tekme, teden dni kasneje pa še v Hercegovino.

Pri KK Šentjur so aktualno kadrovsko situacijo obelodanili v soboto, 28. avgusta.

 

Glede na prakso krovne organizacije, ko je znala nadomestiti manjkajoča mesta s povabili 1. B-ligašem – lani je povabilo na koncu sprejel Šenčur, ki je sezono končal brez zmage – so se pogledih mnogih obračali v smeri proti Rogaški Slatini, kjer so že nekaj let v vrhu drugega slovenskega košarkarskega kakovostnega razreda, a nikakor ne želijo prehitevati dogodkov in se želijo z vsaj polovičnim domačim kadrom v 1. A SKL uvrstiti po redni poti. Trener Matej Bakšič, ki je nasledil Borisa Zrinskega, je v Ratanski vasi zbral igralce 10. avgusta. Tam bodo opravili ves proces priprav, prva tekmovalna preizkušnja pa bo že v sredo 8. septembra, ko bodo na pokalni tekmi gostili ekipo Koroške, prva prvenstvena tekma pa je na sporedu 2. oktobra, ko bodo gostili kranjski Triglav. Kot edini novinec se je pripravam sicer priključil 22-letni branilec Boban Tomić, ki je bil najboljši strelec prve pripravljalne tekme z Zlatorogom.

V letošnjem letu v Rogaški Slatini obeležujejo pol stoletja igranja košarke. Tako bodo 10. septembra pripravili slavnostno akademijo v tamkajšnjem kulturnem centru, kjer bodo predstavili tudi nov klubski grb, vrhunec pa bo zagotovo tekma z KK Partizan Beograd!

Aktivni so tudi v Podčetrtku, kjer so 20. avgusta končali s košarkarskim kampom za mlade košarkarje, ki se ga je udeležilo 26 fantov. Članska vrsta je s pripravami pričela 16. avgusta, klubu pa se je pridružil Iztok Kočevar, ki je lani igral za celjskega konkurenta, ki se za prihodnjo sezono ni prijavil v tekmovanje. Trener Ervin Dragšič bo lahko računal tudi na Danija Kačareviča, ki je saniral poškodbo, za Terme Olimia pa bo igral tudi Andrej Maček. Ljubitelji košarke se bodo v obsotelski lepotici v večjem številu prvič zbrali 3. septembra, ko bo na sporedu pripravljalna tekma z laškim Zlatorogom. V pokalnem tekmovanju bodo morali streti kar trd oreh, in sicer bodo 10. septembra gostovali pri Konjicah, povratna tekma pa bo v Podčetrtku. Sezona v 2. SKL – vzhod se bo pričela 2. oktobra, nasprotniki Podčetrčanov pa bodo člani ekipe ŠD Fenomen iz Ljubljane. 

Že nekaj časa se pripravljajo tudi pri tretjeligašu ŠRK Koši Šentjur, verjetno pa so edina ekipa daleč naokrog, ki svoje treninge opravlja kar na zunanjem igrišču. V pokalnem tekmovanju bodo poskušali preskočiti ekipo iz Krškega. 

bR