Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

In bilo je poletje


Poletje naj bo! sta svoj julijski koncert na vrtu Ipavčeve hiše imenovala JSKD in MeKPZ skladateljev Ipavcev. In res je bilo poletje, v koledarskem in prenesenem pomenu. Zunaj prava julijska vročina, pod platneno streho letnega prizorišča v zavetju lipine sence pa ušesom in srcu prijazne melodije, ne zatežene, pa tudi preveč sladkobne ne. Blizu 200 obiskovalcev, kar je menda že rekord »Šentjurskih Križank«, je pričaralo poletni presežek.

Koncert Okteta 9, to je fantovske skupine celjske Gimnazije center, ansambla Tuned Fish in MeKPZ skladateljev Ipavcev bi pravzaprav lahko upravičeno preimenovali v koncert Matevža Goršiča. Zborovodja »Ipavcev« se je tokrat izkazal kot vsestranski glasbenik. Pri nastopu Okteta 9 sicer menda ni imel nič zraven, je pa bil večkratna ključna oseba tako pri Tuned Fishu kot pri Ipavcih, od osmih skladb teh dveh skupin jih je kar šest tudi ustvaril ali priredil sam. Pa ne le to, bil je tudi ključni inštrumentalist ansambla in jazz pevec. Če izvzamemo Oktet 9, ki je prav navdušil s svojo slovensko popevkarsko in dalmatinsko melodiko, je preostanek koncerta bil pretežno jazzovski, na začetku sicer nekoliko v baladnem slogu, zlasti priredba znane pesmi Stoji učilna zidana, toda nadaljevanje je bilo prava eksplozija pozitivne energije vokalno-inštrumentalne glasbe. Nosilni Tuned Fish in spremljajoči Ipavci so se dobro ujeli, pa ne le ujeli, tudi na obrazih se jim je videlo, da pri tem neizmerno uživajo. In to svoje intenzivno čutenje so uspeli prenesti na občinstvo – kar je bil največji dosežek tega večera. O tem, ali je bil koncert tudi vrhunska glasbena stvaritev, naj sodijo drugi (če sploh imamo koga v Šentjurju, ki bi si to upal), za moje razumevanje prireditev Šentjurskega poletja pa je šlo za zadetek v polno.

In še to: zadnji čas je, da najdemo ustrezno ime za Šentjurske Križanke. Križanke seveda odpadejo, Letno prizorišče na vrtu Ipavčeve hiše vsebinsko sicer pove vse, toda je preveč prozaično in absolutno predolgo. ŠN zbirajo predloge na tel 5 741 500 ali 041 759 186.


t/f: FK /
Šentjurske novice, 28. 7. 2010