Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Gasilska parada ob 130-letnici delovanja PGD Rogaška Slatina (foto in video)


Minuli konec tedna je bila Rogaška Slatina v znamenju praznovanja častitljive 130. obletnice delovanja PGD Rogaška Slatina.

Praznovanje se je pričelo v petek z gasilsko veselico, v nedeljo opoldan je potekala slavnostna seja PGD Rogaška Slatina, vrhunec pa se je zgodil v nedeljo popoldan s svečano gasilsko parado, v kateri je korakalo več kot 450 gasilcev iz različnih gasilskih društev Kozjanskega, Savinjske regije, prisotni so bili tudi kolegi iz Hrvaškega Zagorja.

Pod znamenitimi arkadami Kristalne dvorane, ponosom Rogaške Slatine, je po paradi potekal kulturni program in podelitev plaket, najvišjih priznanj. Po tem so bili vsi gasilci in prisotni povabljeni na golaž v gasilski dom v Rogaški Slatini.Nekaj utrinkov iz dogodka si lahko ogledate v naši galeriji fotografij.

Nedeljska slovesnost se je pričela na Evropski ploščadi v Rogaški Slatini, kjer je prisotne nagovorila povezovalka programa, ga. Tanja Jurjec. Seveda je tudi tokrat bila prisotna godba na pihala Šmarje pri Jelšah pod vodstvom neutrudnega kapelnika Boruta Lorgerja, ki je vseskozi spremljala dogodek in parado. 

Čut za solidarnost, tovarištvo in pomoč človeku v stiski so atributi, ki so lastni gasilcem. Zavedati se je potrebno, da so gasilci na ta način prisotni okoli nas že častitljivih 130 let. Večkrat se nam zdi samoumevno, da v nesreči pridejo in pomagajo. Zavedati se je potrebno, da je njihova vloga nenadomestljiva in večkrat žal podcenjena. Ampak tisti, ki so kdajkoli potrebovali njihovo pomoč,znajo ceniti in se zavedajo njihove vloge pri intervencija, reševanju premoženja in nenazadnje tudi življenj. Pogum in srčnost gasilcev sta povezani z njihovimi družinami, ki jih podpirajo v njihovem delu, s krajani, ki jim dajejo moralno in materialno podporo.

Prošnja za parado - protokol
Prošnja za parado – protokol

Bojan Hrepevnik, poveljnik parade in poveljnik GZ Šmarje pri Jelšah,  je predsednika GZ Slovenije Antona Korena zaprosil za odobritev začetka parade. Sledila je parada, kjer smo bili priče več kot 450 gasilcem raznih gasilskih društev iz Slovenije in sosednje Hrvaške. Parado si lahko ogledate v spodnjem video-prispevku. Vsi ti so se zbrali pred arkadami Kristalne dvorane, kjer se je nadaljeval kulturni program.

Po končanem kulturnem programu je prisotne nagovorila predsednica PGD Rogaška Slatina, Marita Sajko, ki je predstavila zgodovinsko plat razvoja gasilskega društva Rogaška, od samih začetkov, ko je bilo vse še močno v povojih, pa do danes, ko je društvo odlično organizirano in deluje v skladu s pričakovanji. Po nagovoru je predsednica PGD Rogaška Slatina prevzela podeljene plakete s strani GZ Šmarje pri Jelšah, plaketo GZS, ki jo je podelil predsednik GZS Anton Koren in najvišje priznanje civilne zaščite, ki ga je podelil namestnik generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje, Branko Dervodel.

Marita Sajko je prevzela plakete
Marita Sajko je prevzela plakete

Kakor se za velike dogodke spodobi, so tudi tukaj bili člani Društva ročnih možnaristov Rogatec – Rogaška, ki so s svojimi možnarji počastili 130 letnico delovanja PGD Rogaška Slatina. 

Po končanem uradnem delu je sledilo druženje in pogostitev pred gasilskim domom Rogaška. Zabavali so nas Mladi upi. Z druženjem z gasilci smo tako zaključili slovesnost, ki nam je vsem skupaj lahko v velik ponos, ekipa Kozjansko.info pa želimo vse dobro in uspehov polno v nadaljnjem delu in pomoči, ki jo gasilci nesebično nudijo ljudem v stiski. Fotografije iz dogodka si lahko ogledate v naši galeriji fotografij.

Po končanem uradnem delu je sledilo sproščeno druženje z gasilci
Po končanem uradnem delu je sledilo sproščeno druženje z gasilci

 

Video posnetek mimohoda:

 
v/t/f: Egon Horvat