Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Glasbeno poletje na gradu Podsreda – “Čez tri gore, čez tri vode” (foto in video)


Zadnjo pomladansko soboto se je na gradu Podsreda v okviru Poletne noči in “Glasbenega poletja na gradu Podsreda” odvil koncert, naslovljen “Čez tri gore, čez tri vode”. Projekt, ki je zaživel daljnega leta 1995 in ga vse od takrat uspešno “gojijo”, je poln izvrstnih in kvalitetnih dogodkov, povezanih seveda z glasbo.

S pestrim programom, predvsem pa s seminarji, želijo organizatorji prispevati k oživljanju samega ambienta gradu Podsreda, odpirajo pa mnoge možnosti izobraževanja mladih glasbenikov v širšem, tudi evropskem prostoru.

Pevski zbori, skupina in plesalci so se tokrat predstavili z značilnimi slovenskimi pokrajinskimi pesmimi. Ljudske pesmi Prekmurja, Štajerske, Bele krajine, Slovenske Istre, Primorske, Gorenjske in Koroške, so bile oplemenitene tudi s plesi folklorne skupine. Vse nastopajoče si lahko ogledate v naši foto-galeriji.

Pokrajinsko obarvani pevski večer sta z nagovorom pričela direktor Kozjanskega parka, g. Ivo Trošt in župan občine Kozje, g. Dušan Andrej Kocman, ki sta pozdravila prisotne in nastopajoče.

Sledil je pevski del, kjer so se predstavili Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli, Moški pevski zbor Terme Olimia iz Podčetrtka, skupina Samson iz Maribora, ter Akademska folklorna skupina Študent iz Maribora.

Direktor Kozjanskega parka in župan Kozjega
Direktor Kozjanskega parka in župan Kozjega

Poslušalce so pevski zbori s petjem “popeljali” po pokrajinah preko ljudskih pesmi, napevov in venčkov. Po končanem koncertu pa smo bili vsi prisotni povabljeni na prigrizek, sestavljen iz dobrot, ki so značilne za posamezne pokrajine in k druženju z nastopajočimi. Nekaj utrinkov si lahko ogledate v naši foto-galeriji. Vabljeni tudi k ogledu spodnjega video prispevka.

Grad PodsredaGrad Podsreda sodi v sam vrh romanske arhitekture na Slovenskem. Pozidan je bil v 12. stoletju na območju mogočne fevdalne posesti, ki je bila v lasti grofice Heme Breže-Selške. Obsegal je palacij in obzidje s ščitnim plaščem, ki je oklepalo pravokotno notranje dvorišče.

Sestavljen je iz srednjeveškega jedra, gospodarskega poslopja, obzidanega dvorišča z  vratarnico in remize. Preživel je vse vihre časov. Med lastniki gradu so bili: Ptujski, Svibenjski, Celjski grofi, Tattenbachi in Lazariniji. 

Glasbeno poletje 2010 zopet ponuja izbor vrhunskih koncertov, seveda tudi glasbenih seminarjev. Slednji so zaznamovani z odličnimi mentorji, ki bodo festival plemenitili in ga oblikovali v splet umetnosti, narave, kulinarike in druženja, kar bodo lahko obiskovalci doživljali z vsem srcem. Glasbeno poletje bo potekalo do 28. avgusta 2010.

Zvrstili se bodo seminarji za flavto, klarinet, petje, harmoniko in violončelo. Več o seminarjih in prijavah nanje lahko najdete na spletnih straneh.

Vsekakor je potrebno pohvaliti organizatorje in vse, ki kakorkoli sodelujejo pri pestrem in kvalitetnem dogajanju na gradu Podsreda. Njihov trud je najbolje poplačan z obiskom, zato ob tej priložnosti vabimo vse zveste bralce našega spletnega časopisa, da se pridružijo dogodkom ali se udeležijo kakšnega seminarja. 

 

 

Dobrote, značilne za posamezne pokrajine
Dobrote, značilne za posamezne pokrajine

Video prispevek, v katerem si lahko ogledate inserte pesmi in plesov, ki smo jih slišali in videli na koncertu.

 
v/t/f: Egon Horvat