Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

9 let spletnega svetovanja mladim v programu To sem jaz


Preventivni program To sem jaz, ki ga financirajo in razvijajo na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje, je praznoval 9. obletnico dela. Spletna svetovalnica za mladostnike deluje na spletnem naslovu www.tosemjaz.net. Programske dejavnosti na spletu in v šolskem okolju so usmerjene v promocijo pozitivne samopodobe, razvoj socialnih veščin in duševnega zdravja med mladimi. Program je v minulih letih prejel pet domačih in mednarodnih nagrad, vezanih na spletno svetovanje mladostnikom in spletno komuniciranje v promociji zdravja.

“V devetih letih smo postopoma in z vztrajnim načrtnim delom uspeli zgraditi največji slovenski spletni svetovalni portal za mladino. Obletnico praznujemo z občutkom, da smo mladim ponudili nekaj dobrega in koristnega. Spletna svetovalnica na naslovu www.tosemjaz.net najstnikom omogoča javen, preprost, hiter, brezplačen, anonimen in učinkovit dostop do strokovne pomoči pri reševanju problemov in informiranju. Na spletnem mestu lahko mladostniki zastavijo kakršno koli vprašanje o problemih odraščanja. Odgovarjajo jim strokovnjaki, med njimi psihologi, zdravniki različnih specializacij, socialni delavci in socialni pedagogi. Od ustanovitve spletne svetovalnice do danes smo mladostnikom odgovorili na več kot 19.500 vprašanj, povezanih z dilemami in pastmi odraščanja. Vsi strokovnjaki so prostovoljci in se v spletno svetovanje mladim vključujejo brezpogojno in brezplačno,” je ob obletnici povedala Ksenija Lekić, vodja preventivnega programa To sem jaz, ki je spletno svetovalnico v minulem letu predstavila na dveh mednarodnih konferencah, v Litvi na evropski konferenci promocije zdravja v šolah in na Nizozemskem na prvi mednarodni konferenci e-duševnega zdravja.

Večina uporabnikov svetovalnice starih od 13 do 18 let

V enem letu v svetovalnici beležijo več kot 2.500 odgovorjenih vprašanj in več kot 100.000 uporabnikov. Nujno je skrbno dnevno urejanje spletnih vsebin. Urednica spletne svetovalnice je sociologinja Petra Tratnjek, ki je v dnevnem stiku z najstniki in spletnimi svetovalci. Odgovor svetovalca je na spletu objavljen v povprečju v treh do sedmih dneh. Spletno svetovanje je uspešno vsakič, kadar svetovalec uspe najstnika usmeriti k pozitivnim spremembam.

Uporabniki spletne svetovalnice so večinoma stari od 13 do 18 let. E-svetovalnica je v šolskem okolju nadgrajena z izvajanjem preventivnih delavnic za razvoj samopodobe in socialnih veščin, ki lahko mladostnikom koristijo pri obvladovanju življenjskih problemov, zahtev in razvojnih priložnosti.

 

Mladostnikom se je potrebno približati z občutljivostjo

“Spletna svetovalnica je ena od dopolnilnih oblik pomoči. Spremembe v zadnjih dveh desetletjih terjajo prilagoditve obstoječih vsebin in organizacije dela z otroci in mladostniki ter razvoj nekaterih novih oblik dela z njimi tako v okviru zdravstvenega kot tudi drugih sistemov. Mladostnikovim dejanskim izzivom in problemom odraščanja se je potrebno približati s pretanjeno občutljivostjo in pozornostjo. Šele takrat se nam bodo odprli v vseh svojih aktualnih problemih,” je dejala Nuša Konec Juričič, zdravnica in predstojnica oddelka za socialno medicino in promocijo zdravja na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje.

Duševne težave med otroki in mladostniki naraščajo

Tudi na celjskem Dispanzerju za psihohigieno otrok in mladine na podlagi večletnih podatkov ugotavljajo, da duševne težave med otroki in mladostniki naraščajo, obenem pa primanjkuje virov za hitro strokovno pomoč, ki bi preprečili poglabljanje mladostnikovih težav.

“Potrebovali bi več organiziranih skupinskih oblik dela tako za mladostnike kot za starše. Potrebujemo še več ustreznega kadra tako v zdravstvenih službah, na šolah, v socialnih inštitucijah in nevladnih organizacijah. Velik doprinos je že nekaj let dobro delujoča spletna svetovalnica To sem jaz, pred kratkim ustanovljena celjska svetovalnica za odrasle Tu smo zate, potrebe pa kličejo tudi po svetovalnem centru za celjsko regijo,” je dejala mag. Marjana Velikanje, predstojnica Dispanzerja za psihohigieno otrok in mladine v Zdravstvenem domu Celje.