Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Obisk Kumrovca ob dnevu mladosti (foto in video)


Dan mladosti je Kumrovcu, rojstnem kraju Josipa Broza – Tita, ikono SFRJ, diktature in absolutnega vladarja, minil v lepem vremenu in marsikaterem poklonu s strani obiskovalcev. Priča smo bili ljudem, ki so polagali cvetje ob kip maršala, obisku skupine kolesarjev, ki so se pripeljali iz Krškega in Senovega, da bi se poklonili obletnici rojstva “dečka s Sotle”. Domačini so sicer dejali, da današnji dan po obisku preveč ne izstopa od ostalih, se je pa kljub slabemu vremenu minulo soboto prišlo Titu poklonit okoli 8000 obiskovalcev iz vseh držav bivše Jugoslavije. Nekaj utrinkov iz obiska Kumrovca na dan mladosti si lahko ogledate v foto-galeriji.

Josip Broz Tito, ki se je rodil leta 1892 v bogati družini, se je po končani osnovni šoli v Kumrovcu izšolal za ključavničarja. Med služenjem vojaščine (1913) je končal podčastniško šolo. Med prvo svetovno vojno so ga kazensko premestili na rusko fronto, kjer je bil ranjen, ujet s strani Rusov. Po izbruhu oktobrske revolucije se je javil v Rdečo armado, kjer so se pričeli izoblikovati njegovi nazori in ideali, ki jih je kasneje vpletal v vse svoje delovanje. Med leti 1941 in 1945 je bil vrhovni komandant Narodnoosvobodilne vojske Jugoslavije, po 1945 je bil predsednik vlade in minister za zunanje zadeve v vladi FLRJ. Vmes se je sprl s Stalinom zaradi Informbiroja, kar je zelo poslabšalo odnose Sovjetske zveze z Jugoslavijo. Januarja 1953 je postal dosmrtni predsednik SFRJ, ki jo je vodil vse do smrti, 1980.

 

Dan mladosti izhaja iz časov SFRJ, bil je praznik jugoslovanske mladine. 25. maj je bil proglašen za rojstni dan Josipa Broza Tita s strani CK, ta dan so se tudi po šolah dogajale slavnostne proslave in razne športne prireditve. Posebej velja omeniti štafeto mladosti oz. Titovo štafeto, ki je vsako leto štartala iz drugega mesta in iz druge republike in je potekala skozi vse republike nekdanje Jugoslavije in 25. maja prispela v Beograd, glavno mesto SFRJ, na stadion JLA, kjer je bila glavna prireditev in kjer je nekdo od izbranih Titu predal štafeto in mu voščil za rojstni dan. Štafeta mladosti je potekala kar 43 let, štafeto so lahko nosili le redki mladi, ki so se posebej izkazali pri učenju, družbeno političnem delovanju ali so bili izvrstni športniki. Ni potrebo posebej poudarjati, da je velika čast doletela tistega, ki je štafeto predal Titu.

Kumrovec na dan mladosti
Kumrovec na dan mladosti

Kumrovec je rojstni kraj Josipa Broza Tita in leži v obmejnem pasu z republiko Slovenijo ob reki Sotli. Glavna turistična zanimivost je muzej Staro selo z restavriranimi vaškimi hišami iz 19. stoletja. Najbolj je seveda obiskana Titova rojstna hiša, ki jo lahko vidite na fotografijah v galeriji. Poleg te, lahko v vasi vidite obrtniške delavnice, kjer so delali razne izdelke iz gline, lesa, vidite lahko utrip življenja v starih hiškah, saj so v vsaki razstavljeni eksponenti in stvari, ki dajejo občutek ustavljenega življenja v preteklosti.

V zadnjih letih se pojavljajo različna prepričanja in vidiki v zvezi z narodnim herojem, voditeljem, maršalom in vladarjem – Titom. Za nekatere je zgodovinski heroj, za druge zločinec. Vsekakor se krešejo različna mnenja, zato vam za kozjansko.info predstavljamo mnenja ljudi, ki smo jih srečali v Kumrovcu. Ugotovili smo, da je vsekakor več tistih, ki se pridejo pokloniti Titu, simpatizerjev bivšega predsednika nekdanje SFRJ. Zanimivo je, da kljub temu, da Jugoslavije že nekaj časa ni, praznik dan mladosti še vedno ni pozabljen. Veliko ljudi se zavzema, da bi se dan mladosti ohranil in da ne bi potonil v valovih pozabe.

V spodnjem prispevku si lahko ogledate mnenja ljudi, ki so bili na dan mladosti v Kumrovcu, vabljeni pa tudi k ogledu galerije fotografij, nastalih na dan mladosti. 

 

 
 
v/t/f: Egon Horvat