Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kako odpraviti strah pred živalmi


Pajki, kača, gekon, agama, ščurki, paličnjaki, mokarji, žabe, pupki, močeradi, želve in še kaj. Vse to ste lahko videli, se dotikali ter se soočali s predsodki do takšnih in drugačnih živali, v soboto, 17. aprila v avli Osnovne šole Franja Malgaja, kjer je bila delavnica Odpravljanje strahu pred živalmi.

Vodja projekta Sara Zupanc, študentka kemije in biologije na Pedagoški fakulteti je skupaj s sošolci pokazala zanimive živali, ob katerih ljudje pogosto nimamo preveč lepih občutkov. Živali je »posodil« dr. Iztok Tomažič, profesor z Biotehniške fakultete, ki se je delavnic tudi udeležil. Vsi že imajo izkušnje z vodenjem podobnih delavnic v Živalskem vrtu Ljubljana, po sobotnih delavnicah pa se jim zaradi navdušenja obeta še kakšna v okolici Šentjurja, ker je bil odziv obiskovalcev pozitiven. Teh se je čez cel dan nabralo res veliko, organizatorji jih toliko niso pričakovali. »Prišli so dojenčki, otroci, šolarji, dijaki, študentje, starši, odrasli, učitelji, upokojenci, obiskovalci iz Varstveno delovnega centra Šentjur. Skratka vse vrste starosti, tako, da je bilo ves čas zanimivo,« pove Sara, ki je bila po koncu delavnic zadovoljna in utrujena skoraj tako kot vse živalce, ki so mirno prenašale vse radovedne in boječe poglede.

Glavni namen delavnic, to je odpraviti strah pred nekaterimi živalmi, ki ga ljudje ustvarijo zaradi predsodkov in jim lahko otežujejo življenje ter onemogoča prijetno bivanje v naravi, je bil v nekaj primerih tudi dosežen. Sara pove: »Kar nekaj ljudi je prišlo z namenom, da odpravijo svoje predsodke, s tem pa strah pred živalmi. Mislim, da nam je to zelo dobro uspelo, kajti veliko obiskovalcem smo odpravili napačne predstave o nekaterih živalih, npr. da kača ni sluzasta, da nam ptičji pajek kljub svojim strupnikom nima namena škodovati ali da so ščurki zelo zanimiva bitja.« Mnoge živalske vrste so namreč v naravi zaradi človeških predsodkov ogrožene. Nekateri, ki so prišli na delavnice z največjimi strahovi so odšli domov s pomirjenimi živci, nekateri celo z novimi prijatelji. Na vprašanje katerih živali se ljudje najbolj bojijo pa Sara odgovarja: »Ljudje se najbolj bojijo kač, pajkov, najbolj pa se jim gnusijo ščurki in dvoživke. To so predsodki, ki smo jih dobili od svojih staršev, prijateljev, medijev, okolja, vendar pa mi z delavnicami poskušamo odpraviti napačne predstave in živali čim bolj približati ljudem, da jih spoznajo in se o njih kaj naučijo, kajti vsi vemo, da se bojimo predvsem nepoznanega.«

Delavnice so bile uspešne, strah odpravljen in premirje sklenjeno.

 

Saša Rečnik, Študentski klub mladih Šentjur